Nyíregyháza hírei

2013.06.12. 07:43

Célkeresztben a Múzeumok Éjszakája

Izgalmas programok várják a Múzeumok Éjszakája vendégeit Nyíregyházán. Az időszaki kiállításoktól a kulináris élvezeteken át a koncertekig tart a programok sora.

Izgalmas programok várják a Múzeumok Éjszakája vendégeit Nyíregyházán. Az időszaki kiállításoktól a kulináris élvezeteken át a koncertekig tart a programok sora. Ne rakjon fészket fejedben a kétely, fészkelj be hozzánk egész éjjel! – ezzel a mottóval várja a látogatókat szombaton a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat Nyíregyházán.

– Vadászok, fegyverek, trófeák köré szerveztük az idei éjszakát – mondta a június 15-én 16 órakor kezdődő és éjjel 2 órakor záródó program beharangozó sajtótájékoztatóján a főszervező Jósa András Múzeum igazgatója, dr. Bene János. Elhangzott: azért rendezik az országostól eltérően egy héttel korábban a Múzeumok Éjszakáját, mert június 23-án a Sóstói Múzeumfaluban Szent Iván-éjre invitálják az érdeklődőket. Az igazgató hangsúlyozta: minden korosztálynak kínálnak érdekes és tartalmas programot. A tárlatokon a guthi világbajnok dámszarvas trófeákat, vadászaton készült fotókat, a népi vadfogás eszközeit mutatják be a közönségnek. Mindeközben az udvaron futtatott szarvastól a kemencés lángosig kulináris finomságokat kínálnak, a kis Vukkal mesés vadászatra indulhatnak a legkisebbek.

Az „éjszakázók” bepillanthatnak egy preparátor műhelyébe, és kémlelhetik az eget az amatőrcsillagász egyesülettel. A 19 órától éjfélig óránként kezdődő, a vadászatról és természetről szóló filmek vetítése előtt Pregitzer Fruzsina és Gosztola Adél vadászírók elbeszéléseiből tart felolvasást – említett néhányat Bene János igazgató a színes programok közül. – Ide várjuk a Détár-Rékasi művész párt és Maksa Zoltánt, koncertet ad a Dead Submarine, a Nap Együttes, a Szüret Utcza, és 20.30-kor a Szabadtéri Színpadon kezdődik Charlie élő koncertje.

– A Kállay-gyűjteményben időutazásra várunk mindenkit az ókori ízek és kultúra jegyében – mondta dr. Ulrich Attila igazgató. A gyűjtemény megeleveníti az egyiptomi piramisokat, Görögországból „ide költözik” a delphoi jósda, Rómából pedig ízek érkeznek. Fiatal cukrászok ókori receptek alapján készítenek finomságokat, a tombola fődíja pedig egy egerszalóki pihenés lesz. A Múzeumok Éjszakáján nem marad zárva a Vízügyi-gyűjtemény sem, és a megyei levéltár is kinyitja kapuit.

Csupán egy belépő

– Erdő, mező nélkül nincs vadászat, ezért örömmel csatlakoztunk a Múzeumok Éjszakájához, és mutatjuk be az erdészeti tevékenységünket – fogalmazott Sári Zsolt, a Nyírerdő Zrt. osztályvezetője. – Bízunk benne, hogy hajnalra sikerül megváltoztatni azt a negatív hozzáállást, amit a civilek éreznek a vadászokkal szemben – ezt már Plavecz János megyei fővadász, a vadászkamara megyei titkára mondta. – Az elnökünk, Kiss B. Zoltán fotókiállítását, valamint sólyom és vadászkutya bemutatót hozunk szombaton, s arra is lehetősége lesz bárkinek, hogy felmásszon egy vadászlesre, megismerje a vadgazdálkodás egyéb eszközeit – említette Támba Miklós.

– A Múzeumok Éjszakáján egyetlen belépőt kell venni (felnőtteknek 800, gyerekeknek 400 forint), amivel az összes helyszín programja megtekinthető. Bízunk benne, hogy lesz legalább 4000 látogatónk az idén is, akárcsak tavaly – mondta végül Bene János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!