Helyi közélet

2015.05.05. 11:01

Megújul a Kállay kúria

Kállósemjén - Várhatóan idén ősszel adják át a kívül-belül megszépülő kállósemjéni Kállay kúriát, melynek felújítását már meg is kezdte a kivitelező.

Kállósemjén - Várhatóan idén ősszel adják át a kívül-belül megszépülő kállósemjéni Kállay kúriát, melynek felújítását már meg is kezdte a kivitelező.

A keddi sajtótájékoztatón dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő elmondta: egy régi adósságot törleszt a kormány azzal, hogy 1,2 milliárd forinttal támogatja az értékmentő beruházást.

Közlemény - Időkapszula elhelyezésével indul a kállósemjéni Kállay kúria felújítása

Közel 1,2 milliárd forintos költségvetés áll Kállósemjén rendelkezésre egy régi adósság törlesztésre: eredeti állapotba állítják vissza a műemléki védettségű Kállay kúriát és a település arculatát szintén meghatározó Wolkenstein kastélyt. A Kállay család mindig fontos szerepet játszott a község életében, dr. Kállay Miklós miniszterelnök mintagazdaságot létesített itt, az család leszármazottjai ma is szoros kapcsolatot ápolnak a semjéniekkel. A fejlesztés, melynek eredményeképpen a 20-as, 30-as évek világát idéző turisztikai attrakció jön létre, nem csak értékmentést szolgálja, hanem lehetőség, hogy a község bekapcsolódjon a régió pezsgő turisztikai vérkeringésébe.

Alig zárult le a Kállay kúria építési kivitelezésére kiírt közbeszerezés, máris kezdődik a munka. A nyertes Nyír- Komplett Kft. felvonult, a projektgazda önkormányzat pedig ünnepi keretek között időkapszulát helyezett el, amely a jövőnek szánt üzeneteket őrzi. A kapszula a beruházással kapcsolatos adatokat, terveket, a mai napi országos és megyei napilapok 1-1 példányát, a Kállay család címerét és a települési, megyei és országzászló kicsinyített mását tartalmazza. A ceremónián megjelent és az időkapszula elhelyezésében közreműködött Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára, Dr. Budai Gyula, a település korábbi és Dr. Simon Miklós jelenlegi országgyűlési képviselői, a Kállay család képviseletében Kállay Kristóf és Kállay Helén.

A turisztikai fejlesztés központi eleme a Kállay-kúria felújítása. Az épületet az 1920-as évek szerinti állapotnak megfelelően, műemlékvédelmi elvek szerint állítják helyre. Benne a Kállay család történetét bemutató hagyományos és interaktív kiállítótermek, nosztalgia kávéház, játszószoba és rendezvényterem várja majd a látogatókat. Szintén felújítják a kúria szomszédságában található, évtizedekig magtárként használt Wolkenstein kastélyt. Az épület földszintjén turisztikai információs iroda, jegypénztár, büfé és ajándékbolt működik majd, ahol tájjellegű helyi ajándéktárgyakat és egyéb hungarikumokat kínálnak. Az egykori urasági kiszolgáló épületben korabeli cselédszobát, garázst, kerékpár múzeumot és kölcsönzőt alakítanak ki, a garázs büszkesége pedig egy 1928-as Ford A modell lesz, melyet a látogatók is kipróbálhatnak a kastélykertben. A kastélykertben álló Kállay-kápolna és környezete felújítása során emlékműveket és művészeti alkotásokat helyeznek el, hogy a kegyeletüket lerovók méltó körülmények között emlékezhessenek meg a családról.

A kastélykert helyreállításával hangulatos pihenőpark, sétányok, zenepavilon, régi idők focipályája, teniszpálya, korabeli játszótér, testgyakorló pálya színesíti a kínálatot a látogatók számára.

A település megújult büszkesége várhatóan 2016 elején nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt.

- Kállósemjén Nagyközség Önkormányzata -

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország május 6-i számában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában