Illegális bevándorlás – Zeman: a menekültek befogadását a genfi egyezmények szabályozzák

Prága – A menedéknyújtásnál nem az a fontos, hogy olyan országból származik az illető, ahol háború van, hanem az, hogy országában politikai nézetei miatt üldözték – jelentette ki Milos Zeman cseh államfő hétfőn a dél-morvaországi Brünnben.

Zeman szerint ez a korábban megkötött genfi egyezményekből következik, amelyek jelentősen korlátozzák azok körét, akik Európában és Csehországban menedéket kaphatnak.

“Erről eddig nem beszéltem, de áttanulmányoztam a genfi egyezményeket, amelyek világosan meghatározzák, ki jogosult a menekültstátusra. Azt, hogy politikai nézetei miatt üldözték, be kell bizonyítania” – fejtette ki az elnök, aki munkalátogatáson van az Ausztriával határos dél-morva régióban.

Zeman következetesen ellenzi a menekültek befogadását, amiért számos cseh és külföldi politikus is bírálja. Az államfő a bírálatokat megalapozatlannak tartja, s meggyőződése, hogy szükség van az éberségre. Szerinte a menekültválság egyetlen megoldása, visszatoloncolni a gazdasági menekülteket és azokat, akik gyűlöletet szítanak mások ellen.

“Meggyőződésem, hogy a migrációs hullám jövőre a mi területünket, is el fogja érni. A szikrát Bajorország és Ausztria korlátozó intézkedései jelentik” – vélekedett a cseh elnök, aki úgy véli, hogy a migránsokat már a határon meg kell állítani és nem szabad beengedni Csehországba. Zeman álláspontja az, hogy a határ védelmére a rendőrséget, a hadsereget és az aktív tartalékosokat is be kellene vetni.

– MTI –
hirdetés