Illyefalvára gyűlnek a tettrekész ökogazdák

Három éve már bemutatkoztak a Keleti Kapu ökotermesztői Illyefalván: Ratkos József kínálta, Molnár György, az NSKI igazgatója pedig gusztálta a termékeket
Három éve már bemutatkoztak a Keleti Kapu ökotermesztői Illyefalván: Ratkos József kínálta, Molnár György, az NSKI igazgatója pedig gusztálta a termékeket - © Fotó: magánarchÍvum
Nyíregyháza – Sűrűnek ígérkezik ez a hónap a Keleti Kapu Ökotermesztők Egyesülete számára.

Ezen a héten Háromszéken, jövő héten pedig Budapesten, a 78. OMÉK-en vesznek részt, hogy ott aztán szeptember 21-én a nemzetközi vásárközpontban rendezzék meg az immáron X. Földész Fórumot. Szeptember 15-étől három napra Romániába, a Székelyföld legkeletibb megyéjébe, Kovásznába, ott is az erődtemplomáról híres Illyefalvára látogat az egészséges élelmiszerek eredményes termelésére „felesküdött” nyíregyházi egyesület delegációja.

A Keleti Ökotermesztők Klaszterét is életre hívó szervezet elnöke, dr. Ratkos József az elutazás előtt lapunknak elmondta: Illyefalván a helyi LAM Alapítvány 25 éves jubileumi fórumán vesznek részt.

– A jubilánsról annyit mindenképp érdemes tudni – tette hozzá dr. Ratkos József –, hogy az elmúlt időszakban Székelyföldön több mint 9500 gazdának és gazdasszonynak nyújtott valamilyen szakmai továbbképzési lehetőséget és számtalan új munkahelyet teremtett. A svájci finanszírozású alapítvány létrejöttétől kezdve a mezőgazdászok és a kis- és középvállalkozások szolgálatába állt. A 24 év alatt sikerült nemcsak egy járható útra találnia, hanem utat is mutatnia az erdélyi gazdák, vállalkozók és magánszemélyek számára. A felnőttképzés, -oktatás terén elért eredmények nyomán, az eredetileg bejegyzett növénytermesztő, agroturisztikai dolgozó, valamint állattenyésztő szakok mellett hét újabbal bővítették kínálatukat. Az idegenvezető, a vadgazda szakok után akkreditáltatták humánerőforrás-, folyamat-, projektmenedzser és kezdő vállalkozói ismeretek szakjaikat, majd 2014-ben a mi szívünknek különösen kedves ökogazda tanfolyamukat – avatott be a részletekbe a hosszú autózásra készülődő elnök.

KM-GB
hirdetés