Imádkoztak a nap sikeréért

Mindenki kihozta magából a maximumot a rangos versenyen
Mindenki kihozta magából a maximumot a rangos versenyen - © Fotók: Cserepes Sándor
Vásárosnamény – Hat iskola csapata mérte össze tudását a VI. Gasztronómiai és Bibliaismereti Versenyen, Vásárosnaményban.


Harmadik alkalommal volt házigazdája a Baptista Szeretetszolgálat fenntartásában működő, vendéglátóipari szakképzést folytató iskolák versenyének a vásárosnaményi Lónyay Menyhért Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola.

Elkápráztatták a zsűrit

A VI. Gasztronómiai és Bibliaismereti Versenyre 6 intézmény csapata nevezett. A rendezvény megnyitóján az iskolavezető, Szász Veronika területi igazgató és Filep ­Sándor polgármester köszöntője után Szólláth Imre baptista lelkésszel együtt imádkoztak a jelenlévők a nap sikeréért, majd elkezdődött a verseny.

Bibliaismeret kategóriában a hétféle feladat közül talán a húsvét témakörében előre elkészített ppt (házi feladat) bemutatása volt a leginkább szubjektíven értékelhető. A verseny első három helyezettje: 1.: Németh Levente István, Szabó Dávid József (Lónyay, Vásárosnamény); 2.: Boros Bence, Sarkady Álmos Gyula (Euro, Debrecen); 3.: Csontos Dóra, Piroska Margaréta (Illéssy, Kisújszállás).

Cukrász kategóriában a tanulópárok a szakmai totó kitöltésén túl egy alkalmi tortát, valamint 6 főre tányérdesszertet készítettek, és süteményekkel is elkápráztatták a zsűrit. A megmérettetés helyezettjei: 1.: Gárdonyi Vivien, Torma Júlia (Széchenyi, Tapolca); 2.: Bakó Dorina, Nagy Orsolya (Illéssy, Kisújszállás); 3.: Molnár Laura Roberta, Rásó Gabriella (Lónyay, Vásárosnamény).

Négy órájuk volt elkészíteni

Szakács kategóriában a versenyzők szintén „totóztak”, majd előre meghatározott nyersanyagkosár alapján háromfogásos menüt állítottak össze, amelyet 6 fő részére 4 óra alatt készítettek el. A ­zsűri számos szempont alapján értékelte a kitálalt éte­leket. A kategória helyezettjei: 1.: Deutch Róbert Pál, Gulyás Máté (Diószegi, Debrecen); 2.: Kálmán Lívia, Nejzsmák Ján (Lónyay, Vásárosnamény); 3.: Kovács Dániel Joachim, Tóth Péter (Széchenyi, Tapolca).

Pezsgőt bontottak

Pincér kategóriában a diákoknak egy díszétkezés 5 fogásos menüsorát kellett összeállítaniuk „vadászat” témakörben. Számítógépen elkészítették a menükártyát, majd a zsűrinek prezentáltak. Ezt követően előkészítették az asztalokat a 3 fogásos menü felszolgálásához. Az angol felszolgálási mód lényeges eleme a vendég előtti szervírozás, illetve a bor és a pezsgő felbontása. A pincér kategória legjobbjai: 1.: Palásti Jázmin, Tomasovszki Klaudia (VIK, Budapest); 2.: Dicső Dóra, Lukács János (Lónyay, Vásárosnamény); 3.: Halász Evelin, Pető Boglárka (Széchenyi, Tapolca).

– A vendéglátós szakmai zsűri az MNGSZ Nyíregyháza és Környéke Régiójából érkező szakemberekből állt. Tóthné Medved Zsuzsanna elnök, Ciránku István mesterszakács és Kollonay István mestercukrász értékelte a diákok teljesítményét. A zsűri összesítette a csapatok négy kategóriában elért helyezéseit is, így a csapatverseny győztese a vásárosnaményi Lónyay Menyhért Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola csapata lett.

„Levadászták” a kiállítást

– Amíg a diákok dolgoztak, felnőtt kísérőik a tákosi és csarodai templomokat nézték meg, majd Vásárosnamény legújabb attrakcióját, a Kiss B. Zoltán vállalkozó tulajdonában lévő vadászati kiállítást is megtekintették – mondta el a VI. Gasztronómiai és Bibliaismereti Versenynek otthont adó Lónyay Menyhért-középiskola igazgatója, Májer Ibolya.

KM
hirdetés