IMF/Világbank-ülés – Az IMF kormányzótanácsa adósságkontrollt, bankstabilitást és srtukturális reformokat sürget Európától

Washington, 2012. április 22., vasárnap (MTI) – Az euróövezet országainak meg kell fékezniük az adósságállományukat, biztosítaniuk kell bankrendszerük stabilitását és “merész strukturális reformokat” kell végrehajtaniuk – hangzik a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kormányzótanácsának szombati üléséről kiadott közlemény.

A kormányzótanács egy nappal az után sürgetett további cselekvést Európától, hogy az IMF legjelentősebb fejlett és fejlődő befizetői – a G20 csoport – több mint 430 milliárd dollár befizetését vállalták a szervezet válságkezelő alapjába annak érdekében, hogy feltartóztassák az európai adósságválság hatásainak átterjedését a világ más régióira. Az IMF kormányzótanácsa nyilatkozatában rámutatott, hogy a fejlett gazdaságoknak általában is összébb kell húzniuk a költségvetésüket, de nem túlzott mértékben.

A testület elnöke, Tharman Sanmugaratnam szingapúri pénzügyminiszter kijelentette: kulcsfontosságú, hogy a fejlett világ, amennyire csak lehet, két-három éven belül visszatérjen a “normális” gazdasági növekedéshez, különben a pénzügyek fenntarthatósága ellehetetlenül. Sanmugaratnam szerint – noha az IMF háromnapos, tavaszi ülése alkalmából a világ pénzügyminiszterei és jegybankelnökei elsősorban Európára összpontosítanak – nemcsak az “öreg kontinensen”, hanem az Egyesült Államokban és a nemzetközi gazdaság gyakorlatilag minden szereplője esetében szükség van pénzügyi és strukturális reformra is.

“A válságra adott válasz következő fázisának sikere Európa azon készségétől és képességétől függ, hogy az Európai Központ Bankkal együtt alkalmazza eszközeit… rugalmasan és agresszíven, támogatva az országokat reformjaik végrehajtásában” – mondta Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter.

Az IMF és a Világbank ülésén Washingtonban tartózkodó Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a tanácskozással párhuzamosan eszmecserét folytatott David Liptonnal, az IMF vezérigazgató-helyettesével és Reza Moghadammal, a valutaalap európai főosztályának igazgatójával. Az IMF tavaszi rendezvényének apropóján az amerikai fővárosban egyeztet Simor András, a jegybank elnöke és Fellegi Tamás, az IMF/EU tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter is.

A Nemzetgazdasági Minisztériumot Matolcsy György mellett Pleschinger Gyula államtitkár és Nátrán Roland helyettes államtitkár képviseli a két nemzetközi szervezet tavaszi ülésén. A Magyar Nemzeti Bankot a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank tavaszi, miniszteriális és jegybankelnöki bizottsági ülésein Simor András elnök és Karvalits Ferenc alelnök képviseli.

 

– MTI –
hirdetés