Immár Nyíregyházán is lehet vízben szülni

Kóder Brigitta és kisfia, Kende, a Jósa András Oktatókórházban
Kóder Brigitta és kisfia, Kende, a Jósa András Oktatókórházban - © Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – Nem fukarkodott az „élménymegosztással” Kóder Brigitta, a nyíregyházi anyuka szülését több tízezren kísérték végig, ugyanis a nyíregyházi kórházból élőben közvetítették az első vízben szülést, természetesen a kismama hozzájárulásával.

A hírcunami végigsöpört a neten, így csütörtökre a kezdeti húszezret is túlszárnyalta a család új tagjának, Kende világrajövetelének első perceit megörökítő videó nézőszáma. Úgy látszik, itthon csodaszámba megy a vízben szülés, mint alternatív eljárás, de tegyük hozzá, hogy az édesanya bátorsága is, hiszen csak nagyon kevesen mutatják meg ország-világ előtt a születés eme gyönyörű, intim és megismételhetetlen pillanatait. A születéssel járó fájdalmakat, az első lélegzetvétel örömét.

– Szívesen beleegyeztem a közvetítésbe, nem zavart a kamera közelsége, aki szült már, tudja, hogy a nő körül ilyenkor megszűnik a világ, csakis a kicsi érkezésére össz­pontosít – mondta Brigitta, akinek Kende a negyedik gyermeke.

Alig egy óra alatt

– A szülész-nőgyógyász orvosom ajánlotta a lehetőséget, elfogadtam, mert soha nem próbáltam azelőtt semmilyen alternatív szülési módot. Nem bántam meg, hiszen a vizes közeg a szüléssel járó fájdalmaim tompította, s röpke egy óra vajúdás után már kezemben foghattam a kicsim. Aki a (magzat)vízből kádvízbe érkezésnek köszönhetően megúszta a születéssel járó sokkot, mindeközben az orvosok állandó jelenléte, rutinja biztonságot jelentett számomra – mesélte friss élményeit Brigitta, akinek a szüléssel járó kimerültségnek már nyomai sem volt az arcán. Hozzátette: bár férjével úgy döntöttek, több gyereket nem terveznek, de ha a sors úgy hozná, így szülné meg a következőt is. Most már a hazautat várják, a kicsi teljesen rendben van: 51 centijével, 3470 grammjával egy átlagos, egészséges újszülött, akinek az étvágya is kezd megjönni – tudtuk meg.

Természetes fájdalomcsillapító

A Jósa András Oktatókórházban az országban harmadikként vezették be immár hivatalosan is a vízben vajúdás és szülés lehetőségét. Az eljáráshoz szükséges eszközt a Goodwill Pharma Kft. ajánlotta fel az intézménynek, a céggel régóta jó kapcsolatot ápol a kórház. – A kád olyan, mint egy jakuzzi: kényelmes, fejtámasszal ellátott, kibélelt belső részén a fólia természetesen cserélhető – mutatta be a speciális eszközt dr. Pap Károly osztályvezető főorvos. Majd rögtön meg is válaszolta az eszközzel kapcsolatos leggya­koribb kérdést: – A fertőzéstől nem kell tartani, mert a 2 méter széles 1,2 méter magas ovális alakú medencébe olyan mennyiségű vizet töltünk, amelyben vizsgálatok bizonyítják, hogy nincs kockázata a fertőzéseknek. A terhesség legutolsó fázisában a vajúdás órái, percei mindenkinek a legnehezebbek. Vízben a fájdalom csökkenthető, előnye, hogy sokkal kényelmesebb, és a testhelyzet-változtatás is sokkal könnyebb, mint kádon kívül.

A súlytalanság javítja a köz­érzetet, a meleg víz hatására javul a vérkeringés, ami mind a magzat, mind a méhizomzat jobb oxigénellátottságát eredményezi – mondta a főorvos, aki szerint nem közvetlenül a „végállomás előtt” kellene a szülés módjáról döntenie a kismamának.

– Osztályunk nyitott: be lehet jönni a szülőszobára a terhesség alatt bármikor, és tájékozódni kell a lehetőségekről, örülünk, amikor a nyílt napjainkra is eljönnek a leendő anyukák, és eldöntik, nekik mi a jó.

Új perspektíva

– A szüléseink több mint fele papás szülés, az alternatív formák közül viszont ettől jóval kevesebben választanak. Reméljük, nem így lesz a jövőben, hiszen a szülészet továbbfejlesztésére közel 300 millió forintos támogatást nyert el a kórház, amiből egyebek mellett 4 szuper felszereltségű szülőtermet alakítunk ki két éven belül. A négy szülőterem mindegyikében lesz ilyen kád, egyéb extrákkal szereljük fel, mert jelenleg egy alternatív szülőszobánk van.

KO
hirdetés