Indul az őszi búza aratása Békés megyében hétfőn

Békéscsaba, 2012. június 21., csütörtök (MTI)- Békés megyében az őszi búza betakarítása a vártnál korábban, hétfőn elkezdődik a kánikula miatt, az őszi árpát már aratják – tájékoztatta Barabás Béla a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára az MTI-t csütörtökön.

Az őszi kalászosokból közepes termésre számítanak a júniusi becslések alapján. A megyében a gazdálkodók 122 ezer hektárról várhatóan 420 ezer tonna termést takarítanak be. Barabás Béla elmondta: őszi búzából hektáronként 3,7 tonna átlagtermés várható, őszi árpából 3-3,2 tonna.
Kifejtette: a csapadékos május és június kedvezően hatott a kalászok fejlődésére és a szemek telítődésére. A kánikula miatt azonban felgyorsult a szemek biológiai érése, kisebb lesz a búza fajsúlya. Különösen az alacsonyabb humusztartalmú, kedvezőtlen vízháztartású földeken várható alacsonyabb termés, tájegységenként 2,5 tonna és hat tonna között is szóródhat hektáronként a betakarított mennyiség.
Az őszi búza minősége kapcsán a titkár megjegyezte, jelenleg a szemeket nemigen károsítják kórokozók.
A Békés Megyei Kormányhivatal Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatala részéről Veres Vilmos, a falugazdász hálózat vezetője az MTI érdeklődésére megerősítette, hogy az őszi búzánál a próbavágások a megye egész területén elkezdődtek, a növény betakarítása hétfőn, kedden kezdődik.
Megjegyezte: a betakarított termés mennyiségét befolyásolja a következő napok időjárása és az alkalmazott technológia.
Békés megyében 2012-ben 122 ezer hektárról takarítanak be őszi kalászost, ebből 22 ezer hektár az őszi árpa.

-MTI-

Címkék: , ,hirdetés