Indulhat az idei kerti élet

A kicsik is megtanulják, melyik mag mire jó
A kicsik is megtanulják, melyik mag mire jó - © Fotó: Ádám János
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Van, amit már vethetünk annak érdekében, hogy jót arathassunk.

Itt az idő, amit a kertészkedők hónapok óta vártak a meleg szobában. Ugyan egy ideje már akad tenni-venni való a kertekben, udvarokon, de az igazi esszenciája a kiskertnek, az élet kezdete, vagyis az ültetés – amelynek eljött az ideje.

Pohárba, fóliába, szabadföldbe

Persze ültetni nem úgy fogunk, hogy felkapjuk a gumicsizmát és a magokat, aztán uccu neki a kertnek, és hadd szóljon. Előbb jön a talaj előkészítése, amelyről már két hete írtunk kertész oldalunkban, és amelyet bizony sokan nem tudtak elvégezni, lévén sok helyen még túl sáros a talaj. Így ha valaki most a szívéhez kapna, ne tegye! Senki nincs lekésve semmiről, ültetni nemcsak ezen a héten lehet, hanem még a következő hetekben is bőven, de kétségtelen tény, hogy a kertésznaptár szerint már van, ami a földbe kerülhet. Ezt vesszük most sorra.

Mikor ültessünk

Először jöjjön az örök kérdés: mikor ültessük a magokat a tejfölös pohárba a palántaneveléshez? A magvetés időpontjához ismerni kell a kiültetés várható időpontját. Ha a paprikát a fagyosszentek után szeretnénk kiültetni (nem fóliás termesztéskor), akkor március-áprilisban is ráérünk a magot elvetni. A palántanevelés általánosságban 6–8 hét, a szoktatás 1 hét, vagyis a kiültetéstől visszaszámolva 7–8 hétnél korábban nem érdemes palántázással foglalkozni.

Februárban már szabadföldbe vethetjük a spenótot, zöldborsót, hagymát (vörös- és fokhagymát) magról, sárgarépát és a zöldséget, hónapos retket és a tormát is.

Még földbe kerülhetnek a hagymások is: azokat a nárcisz-, jácint-, tulipán- stb. hagymákat, melyeket az ősszel nem ültettünk el, fagymentes időben most még megtehetjük. A kertészeti árudák tavaszi hagymás kínálatában is lehet néha találkozni akciós áron ősszel ültetendő hagymákkal. Ha a hagymák épek és szemmel láthatóan nincs nyoma rothadásnak, penészfoltnak, sérülésnek, kedvező áruk miatt is érdemes megvenni. Fás dugványok szedéséhez a fagymentes napok szintén alkalmasak. Fás dugvánnyal szaporíthatjuk például a díszribizlit, aranyvesszőt, jázmint, spireát.

Nem kell kapkodni

No és persze beszélnünk kell a gyümölcsfákról, bokrokról, amelyeknek szintén eljön az ültetési ideje, ha már nem fagy. Ami szabad gyökerű növény, azt kora tavasszal vagy késő ősszel ültethetjük el. Ami cserépben, edényben vagy konténerben van, azt viszont egész évben lehet.

Ahogy arról már írtunk: megoszlanak a vélemények arról, hogy a tavaszi vagy az őszi faültetés-e a jobb, mi arra biztatunk mindenkit, hogy ültessen bármelyik időpontban, amikor számára jobb, vagy egyszerűbb. Bár vannak olyan üzletek, ahol már elkezdték a faoltványokat árusítani, nem kell kapkodni, semmiről sem vagyunk lekésve, amit jelez az is, hogy a faiskolák nagy része még nem nyitotta meg kapuit, általában március első hetében teszik ezt meg. De akinek már van ideje, és megfelelő a talaj a gödörásáshoz, az nyugodtan tegye földbe a gyümölcsfákat és az egyéb gyümölcsöket mint a málna, a ribizli, a köszméte vagy a mandula.

Ha azonban nincs időnk még ültetni, vagy nem alkalmas a talaj, akkor inkább ne vásároljuk meg a növényt, hiszen nem tesz jót neki, ha napokig áll, még akkor sem, ha vízbe tesszük.

Horváth Imre
hirdetés