Magyarország

2010.11.05. 16:40

MSZP: el a kezekkel az OVB-től

<p>Az MSZP felszólítja a kormányt arra, hogy igyekezzen tiszteletben tartani a népszavazás intézményét, illetve tartsa távol magát az Országos Választási Bizottságtól (OVB).</p>

Szabadkai Tamás szocialista képviselő annak kapcsán beszélt erről, hogy az OVB jövő kedden veszi napirendre az MSZP népszavazási kezdeményezését a magánnyugdíj-pénztári kifizetések elvétele kapcsán. A politikus kijelentette: remélik, hogy nem politikai nyomásgyakorlás útján keletkező döntés születik. Az MSZP minden politikai és jogi eszközzel arra törekszik majd, hogy megvédje az állampolgárok jogait. A Fidesz már bebizonyította, mire képes, ha neki nem tetsző döntést hoznak alkotmányos szervek - fogalmazott.

Az MSZP annak kapcsán nyújtott be népszavazási kezdeményezést az OVB-hez, hogy a kormány bejelentette: 2010 novemberétől 2011 decemberéig - azaz 14 hónapig - átirányítja az emberek magánnyugdíj-pénztári befizetéseit az állami rendszerbe.

A kormány radikálisan befolyásolja az állampolgárok jövőjét

A szocialisták szerint ezzel a kormány radikálisan befolyásolja az állampolgárok jövőjét, sőt, anélkül nyúl bele a szerződésekbe, hogy még csak meg sem kérdezte az érintetteket. A Fidesz parlamenti többsége a saját nyugdíjas éveikre spóroló fiatal és középkorú munkavállalóktól saját jövőjük kárára akarja finanszírozni mai politikájának költségeit - véli az MSZP.

Harangozó Tamás és Kunhalmi Ágnes elnökségi tagok, illetve Szabadkai Tamás, az MSZP alelnöke ezért aláírásgyűjtő ívet nyújtott be hitelesítésre az OVB-hez, amelyben egyebek mellett arra szeretnének választ kapni: egyetértenek-e az emberek azzal, hogy a magánnyugdíj-pénztári kifizetéseket az állam semmilyen módon, még átmenetileg sem vonhatja el, a tagdíjat törvény sem módosíthatja nyugdíjjárulékra, és kizárólag az általuk kiválasztott magánnyugdíjpénztár kezelheti.

A beadványozók pénteken levélben fordultak az OVB-hez, azt kérve, hogy hozzászólási lehetőséget biztosítsanak nekik a keddi nyilvános ülésen.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!