Influenza: Szabolcs-Szatmár-Beregben is átléptük a járványküszöböt

Fertőzés esetén otthoni pihenés javasolt, ha nem javulnak a tünetek, érdemes orvoshoz fordulni
Fertőzés esetén otthoni pihenés javasolt, ha nem javulnak a tünetek, érdemes orvoshoz fordulni - © Illusztráció: Stockphoto
Nyíregyháza – Megyénkben az influenzafigyelő szolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján január 7–13. között az első héthez viszonyítva közel duplájára, 230-ra nőtt a ­100 000 lakosra számított megbetegedési gyakoriság, ami meghaladta a járványküszöbszintet – tájékoztatta lapunkat dr. Balogh Irén, hozzátéve: a betegforgalom az előző héthez viszonyítva 44 százalékkal nőtt.


A megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztályának helyettes vezetőjétől megtudtuk: az influenzaszerű tünetekkel háziorvosnál jelentkezők aránya a Nyíregyházi Járási Hivatal területén volt a legmagasabb, legnagyobb mértékben (több mint két és félszeresére) a Mátészalkai Járási Hivatal területén nőtt a megbetegedési gyakoriság.

A megyei influenzahelyzetről kapott tájékoztatásból kiderült az is, hogy a népegészségügyi főosztályra influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a 2. héten két esetben érkezett bejelentés, ezek egy óvodát, valamint egy általános iskolát érintettek, a jellemző tünetek: magas láz, torokfájdalom, köhögés voltak – tudtuk meg dr. Balogh Iréntől.

A népegészségügyi főosztály helyettes vezetője az influenza elleni védekezéssel kapcsolatban kifejtette: ügyeljünk a réteges öltözködésre és a helyes táplálkozásra.

Erősítsük az immunrendszert

– Az általános védekezés legfontosabb elemei a téli időszakban a réteges ruházat, a meleg lábbeli, sapka, sál és kesztyű viselete. Fontos az immunrendszer hatékony működésének elősegítése helyes táplálkozással, többek között elegendő vitamin és fehérje bevitelével – sorolta a szakember.

Kerülni kell a zsúfolt, zárt tereket. Az influenza cseppfertőzéssel terjed: a beteg köhögéssel és tüsszentéssel néhány méteres körzetben a fertőzéshez elegendő mennyiségű vírust ürít, bár ezek a külső környezetben hamar elpusztulnak. Emiatt nem szükséges fertőtleníteni a levegőt vagy a belső felületeket, a csíraszám csökkentéséhez elegendő a rendszeres szellőztetés is.

Az influenza cseppfertőzéssel terjed, ugyanakkor a fertőzés piszkos kézzel is átadható. Különösen kisgyermekek esetében kevesebb számú csíra is elegendő a megfertőződéshez. Ezért fontos, hogy rendszeresen – különösen étkezés előtt – szappannal, meleg vízzel, legalább 20 másodpercig mossunk kezet. Lehetőleg ne textilzsebkendőbe vagy a kezünkbe tüsszentsünk: használjunk papírzsebkendőt, azután dobjuk a szemetesbe.

BM


Illusztráció
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Ha elkaptuk az influenzavírust, ne menjünk közösségbe, pihenjünk egy hétig! – Eszébe se jusson senkinek bemenni a munkahelyére, ha elkapta az influenzát! – figyelmeztetett dr. Török Lajos, miskolci házi gyermekorvos. – Az influenzavírus ugyanis rendkívül fertőző, ...
hirdetés