Informatikai cégeket bírságolt meg a GVH – az IBM és az SAP fellebbez

Az IBM Magyarország Kft. és az SAP Magyarország Kft. fellebbez a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) csütörtöki határozata ellen, amely egyenként 690 millió forintos bírsággal sújtotta a két társaságot egy kartell-ügyben.

A harmadik érintett cég, az ISH Kft. vezetői még nem tudják, fellebbeznek-e.

A GVH kartellezésért összesen másfél milliárd forintos bírsággal sújtotta a három informatikai céget. A versenytanács szerint a társaságok súlyosan megsértették a versenyjogot, amikor együttműködtek öt, összesen 13 milliárd forint értékű pályázaton. A budapesti ELTE, a Semmelweis Egyetem, a Szegedi, a Debreceni és a Pécsi Tudományegyetem 2004 -ben írt ki közbeszerzést informatikai rendszereik fejlesztésére.

A GVH versenyfelügyeleti eljárása szerint a három cég titkos megállapodást között egymással az egyetemi pályázatok elnyerése érdekében. A versenytanács ezért 690-690 millió forintra büntette az SAP Magyarország Kft-t és az IBM Magyarország Kft. Az ISH Kft-nek pedig 130 milliót kell fizetnie – ennek a cégnél azért kisebb az összeg, mert a bírság nem lehet több a cég éves árbevételének 10 százalékánál.

Az IBM és a SAP az ügy jogerős lezárásáig nem nyilatkozik a részletekről, csak annyit tudni, hogy fellebbez a két cég. Az ISH tudomásul veszi a döntést, de a társaság vezetői és jogászai még tanulmányozzák a versenyhivatal határozatát. Várhatóan hétfőn döntik el, fellebbeznek-e vagy sem – mondta a Független Hírügynökségnek Asbót Kristóf, az ISH kommunikációs felelőse.
hirdetés