Ingadozó feszültség

Mostanában, a vihar miatt gyakran volt áramszünet. Több olvasónk is jelezte, hogy emiatt meghibásodtak az elektromos gépeik.

A mai korszerű elektromos berendezéseket felszerelik olyan védelmi mechanizmussal, amelyek problémamentesen kezelik az esetleges áramszünetből fakadó leállást – tudtuk meg az E.ON illetékesétől. De érdemes elővigyázatosnak lenni, hiszen váratlan áramszünet minden hálózati fejlesztés mellett keletkezhet.

Ennek sok oka lehet, például a vezetékekhez érő faágak is eredményezhetnek zárlatot. Ilyenkor a szolgáltatótól függetlenül működésbe lépő automatika több át- és visszakapcsolást is végez a teljes hálózat védelme érdekében.

A kapcsoláskor – az áram kialakulásának fizikai tulajdonságaiból következően – a szolgáltatótól függetlenül úgynevezett kapcsolási túlfeszültség léphet fel, ami miatt a fogyasztói készülékekben károk keletkezhetnek. (Ha nincs megfelelő feszültség tűrésük.) Kapcsolási túlfeszültség miatt keletkező károk esetén – a szolgáltató felelősségére vonatkozóan – a jogszabály nem tartalmaz előírást, ezért nem is kötelezhetőek kártérítés fizetésére.

A híradás- és számítástechnikai, valamint más elektronikai készülékek érzékenyebbek a túlfeszültségre, mint a hagyományos eszközök. Ezért, ha nem rendelkeznek túlfeszültség elleni védelemmel, akkor ajánlatos arról külön gondoskodni.

– Dankó Mihály –
hirdetés