Ingyen tankönyv, ingyen füzetcsomag – Akkor mi is kerül olyan sokba a tanévkezdéskor?

Akt.:
Ingyen tankönyv, ingyen füzetcsomag – Akkor mi is kerül olyan sokba a tanévkezdéskor?
© Illusztráció: KM-archív
Nyíregyháza – Elgondolkodtatott a Szabolcs Online-on megjelent, iskolakezdéssel kapcsolatos Super School című jegyzet. Így, szeptember elején minden médiumban az iskolásokkal kapcsolatos terhekről esik szó. Két egyetemista gyermek édesanyjaként szkeptikusan figyelem e híreket – írja olvasónk.

Ingyen tankönyv, ingyen füzetcsomag, s még ki tudja, mi minden alanyi jogon. Az önként vállalt különórákról most nem beszélek, amúgy ez minden oktatási szinten jellemző többlet teher és költség. Akkor mi is kerül olyan sokba a tanévkezdéskor? A méregdrága iskolatáska, tolltartó, tornafelszerelés? Ezek jóval-jóval kevesebbért is beszerezhetőek a megfelelő helyeken! Például van 30 ezres iskolatáska, de 3 ezer forintos is, füzetből 50 és 500 forintos is kapható, kinek-kinek pénztárcája, anyagi lehetőségei szerinti változatossággal. A felelősen, ésszerűen döntő szülők tudják, mit és mennyit engedhetnek meg maguknak, gyermeküknek, és nem panaszkodnak, siránkoznak a tanévkezdéskor. Vannak olyan családok, akiknek az iskoláztatás tényleg nagy probléma, de ők eleve szegények (sajnos), és valóban támogatásra szorulnak. Az átlag állampolgároknak azért nem olyan nagy teher az általános iskolai tanévkezdés, mint amit a média sulykol. Nézzük inkább a középiskolás, egyetemista gyerekeket! Semmi alanyi jogú támogatás, egyetemisták esetében családi pótlék sincs, viszont a felszerelések, szükséges kiadások (laptop, okostelefon, szakkönyvek, nyelvkönyvek, tandíj, vonatjegy, albérleti díj, étkezés, sport, programok) egy vagyont emésztenek fel. Ruházat tekintetében nem panaszkodom, mivel a trendi márkaboltok akciói igen jók, sok ruhaneműt be lehet szerezni aránylag olcsón. (Ez a kicsik öltöztetésére is fennáll, úgyhogy szerintem ezért is propagandafogás az iskolakezdési mizéria.) A mai egyetemisták dolgoznak tanulás mellett, a nyári szünetekben, olykor szemesztereket veszítenek, mert két komoly feladatot nem könnyű egyszerre teljesíteni. Szóval nem linkségből húzódik el a fiatalok egyetemista korszaka, hanem szükségből, kényszerből. Le a kalappal a mai fiatalok előtt, tiszteletet érdemel a teherbírásuk, önmagukat és a családjukat segítő magatartásuk!

– K. Margit, Nyíregyháza –


A legnagyobb teherként a szülők élik meg a becsengetést, hiszen gyermekenként súlyos tízezrekkel rövidíti meg a családi költségvetést az iskolakezdés, és akkor még nem szóltunk az év közbeni kiadásokról: ruhákról, osztálypénzről, kolidíjakról. Palicz István jegyzete. Ugyanakkor az is tagadhatatlan,...
hirdetés