Ingyenes maradhat a kéményseprés

Ingyenes maradhat a kéményseprés
© Illusztráció: ÉKN
Nyíregyháza – Ha vállalkozás székhelye, telephelye, fiókhelye az ingatlan, a szolgáltatás díjköteles.

Új év, új szabályok. A kéményseprés területén is. Január elsején lépett életbe az a módosítás, mely szerint az egylakásos ingatlanokban lakók nem kapnak papíralapú értesítést arról, hogy a kéményseprők pontosan mikor érkeznek.

Egyértelmű törvénymódosítás

Hajdú Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője közölte: a lakók interneten, telefonon vagy a személyes ügyfélszolgálatokon keresztül előre jelezhetik a nekik alkalmas időpontot a kéményseprési munkákra. Mindazonáltal az időpont-foglalási rendszer bevezetése mellett a kéményseprési munkák térítésmentesek maradnak – a tüzelőberendezés típusa alapján meghatározott időközönként. Aki bővebben szeretne informálódni a világhálón a változásokról, a www.kemenysepres.hu oldalon megteheti.

– A január 1-jétől hatályos törvénymódosítás egyértelműsíti, hogy a kéményseprőknek nem kell sormunkát végezniük, kizárólag a társasházi ingatlanok esetében – kezdte reagálását érdeklődésünkre Valkó Attila, a Kéményseprőipari Kft. ügyvezetője.

– Az egyéni családi házaknál a tulajdonosnak kell megrendelni a munkát, szilárd tüzelésű berendezésnél évente, gáz esetén pedig kétévente. A szolgáltatást a lakosság részére továbbra is a katasztrófavédelem végzi ingyenesen. Azonban ha az adott ingatlanban található bejelentett vállalkozás (mint székhely, telephely, fióktelep), akkor a területen illetékes kéményseprő-ipari szolgáltatóval kell felvenni a kapcsolatot, és megrendelni az ellenőrzést, az viszont már díjköteles. Az adott szolgáltatók honlapján mindenki tájékozódhat az árakról, vagy telefonos ügyfélszolgálatokon is érdeklődhet.

Szakboltban, szakembertől

Mit értenek tervezett sormunka alatt? Nos, annak ütemezett időpontjáról két héttel az ellenőrzés előtt hirdetmény, illetve postaládába dobott értesítő útján tájékoztatják a társasházi ingatlantulajdonosokat. Hajdú Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a szén-monoxid-mérgezések veszélyére is figyelmeztetett. A katasztrófavédelem honlapján közzétették a biztonságos és nem biztonságos szén-monoxidjelző készülékek listáját. Nyomatékosan kérte, hogy mindenki szakboltban, szakembertől vásároljon ilyen készülékeket.

Variációk az időpont lefoglalására

– Online a www.kemenysepres.hu/ugyfelszolgalat oldalon az „időpontfoglalás” elektronikus űrlap kitöltésével;

– telefonon a 1818 9 1 1-es menüpontban;

– e-mailben a kemenysepro.ugyfelszolgalat@katved.gov.hu címen;

– írásban a BM OKF GEK részére címzetten a 1903 Budapest, Pf.: 314. címen;

– személyesen, nyitvatartási időben a megyei ügyfélszolgálati pontokon (http://www.kemenysepres.hu/ugyfelszolgalat/megyei);

– külföldről a +36 (1) 550 1858-as helyi díjszabással hívható telefonszámon lehet érdeklődni.
hirdetés