Instagram: 5+1 tipp a profi fotóposztokért

Akt.:
Instagram: 5+1 tipp a profi fotóposztokért
© Fotó: Pixabay
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Az Instagramon a képfolyamot görgetve sokszor irigykedve nézzük a bloggerek és hírességek, vagy akár saját ismerőseink divatmagazinba illő, lájkvadász fotóit. Vajon hogyan csinálják? Aggodalomra semmi ok; pár apró trükk és beállítás megtanulásával mi is képesek lehetünk akár kedvenc sztárjainkhoz hasonló profi képeket készítésére.

Ügyeljünk a felbontásra!

A nagy felbontású fényképek részletesek és élesek, ezért érdemes arra törekedni, hogy olyan telefonnal fényképezzünk, amelynek a kamerája képes jó minőségű fotót készíteni. Minél nagyobb a felbontás, annál szebb, élesebb és részletgazdagabb lesz az eredmény – és ezt a követőink is értékelik majd.

Rácsokra fel!

A kompozíció sokkal harmonikusabb lesz, ha a rácsok segítségével egyenesítjük ki a kép horizontját, vagy a fotózni kívánt tárgyakat szimmetrikusan rendezzük el. A vonalaknak köszönhetően pedig a fókuszt is könnyen oda helyezhetjük, ahova szeretnénk – az igazán profi eredményhez érdemes középre rakni vagy oldalra tolni. Már a kép elkészítése előtt hasznos átgondolni, hogy milyen képarányban szeretnénk posztolni a képet: ha az 1:1-es megjelenést preferáljuk, a képet is annak megfelelően komponáljuk!

Ne nagyíts!

Akkor sem érdemes a (digitális) zoom funkciót használni, ha szeretnénk felnagyítani a képet, vagy egy részletét kiemelni. Ez ugyanis jelentősen ront a fotó minőségén és élességén, a végeredmény pixeles, homályos lesz – így pedig még egy világsztár sem tűnik vonzónak. Inkább menjünk minél közelebb a fotó tárgyához, hogy nagyítás és zoom nélkül készüljön szép, éles fénykép.

Figyelj a fényekre!

Senki sem szereti a hunyorgós képeket, ezért fontos, hogy a fókuszpont ne legyen árnyékban. Ha egy barátunkat fényképezzünk vagy éppen szelfit készítünk, a legjobb, ha a természetes vagy mesterséges fény enyhén oldalirányból jön. Ha ugyanis a kamera felől érkezik a fény, az alany nem tud rendesen a kamerába nézni, amikor pedig éppen mögötte van a fényforrás, akkor árnyékba kerül az arca a fényképen.

Képszerkesztés, filtereken túl

Már ránézésre felismerjük az összes Instagram-effektet, hiszen a legtöbben csak végigpörgetik a filterek listáját, kiválasztanak egyet, és már töltik is fel a fotót. A szűrők előtt azonban érdemes állítani a fényerőn, az élességen, esetleg változtatni a színhőmérsékleten, és csak ezután választani egy filtert – így sokkal egyedibb lesz a képünk.

A hasznos hashtag (#)

Bár jól elszórakoztatják barátainkat vicces, egyedi hashtagjeink, de ha az a vágyunk, hogy minél több lájkot kapjanak képeink, ismeretlen profilokat is célszerű megcélozni. Ezt pedig legegyszerűbben gyakori hashtagek használatával érhetjük el, ami alá sok hasonló érdeklődésű felhasználó tölti fel a fotóit, így nagyobb eséllyel figyelik egymás tartalmait. Ha pedig megérkeztek a lájkok, viszonozzuk őket az ismeretlen profilján, így még láthatóbbak leszünk az ő követői előtt is.

– szodablog.com –
hirdetés