Nagyvilág

2007.12.16. 15:01

James Bond kurzus indul Cardiff-ban

<p>Wales - A legnagyobb walesi egyetem januártól James Bond-kurzust indít, amely a brit kém több mint 50 évnyi "karrierjét" tette meg fő témájának.</p>

A cardiff-i egyetem egy szemeszternyi tanfolyamán először irodalmi, majd társadalmi és politikai szövegkörnyezetbe kívánja helyezni a brit 007-es ügynököt, az Ian Fleming író által 1952-ben teremtett és világhírűvé vált James Bondot. Ez elsősorban Sean Connery alakításának köszönhető a mozivásznon, aki 1962 és 71 között játszotta a brit kémet. Őt követte George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan majd Daniel Craig.

Mint a kurzus oktatója, Hywell Dix elmondta: a legújabb, 2007-es Bond film bemutatása után merült fel az ötlet. A tanfolyam az első Bond-regények éveiben (azaz 1953-54-ben) írt művekről, például J. R. R. Tolkien és Kingsley Amis könyveiről is beszámol.

Dix szerint figyelmet fordítanak majd a nők helyzetére és szerepére a Bond-regényekben, amelyeket Fleming 1964-es halála után mások folytattak sikerrel. A kém legújabb kalandjait jelenleg Sebastian Faulks önti regényformába, amelyet várhatóan 2008-ban publikálnak angolul.

A tanfolyam megvitatja a hidegháborút is, amely a legtöbb 007-esről szóló mű történelmi hátterét adta.

Az egyetemi tanár egyébként Sean Connery-t tartja a legjobb Bond-nak, mivel ő volt a "leghumorosabb".

 

Kapcsolódó anyagok:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!