Nagyvilág

2015.11.09. 13:20

Videó: A hereszögelő művész felgyújtotta a Szövetségi Biztonsági Szolgálat kapuját

Oroszország - Az orosz titkosszolgálat égő kapuját használta a társadalmat terrorizáló államhatalom metaforájául a hereszögeléséről is ismert oroszországi akcionista művész.

Oroszország - Az orosz titkosszolgálat égő kapuját használta a társadalmat terrorizáló államhatalom metaforájául a hereszögeléséről is ismert oroszországi akcionista művész.

Mindössze egy kanna benzinre, egy öngyújtóra, két újságíróra és önmagára volt szüksége Pjotr Pavlenszkijnak ahhoz, hogy elkészítse legújabb polgár- és hatalompukkasztó performanszát. A Fenyegetés című bemutató mindössze 30 másodpercig tartott. Ennyi időbe telt, mire a legendás lubjankai székház őre felocsúdtak első döbbenetükből.

" width="600">

Az orosz politikai akcióművészet öncsonkításairól elhíresült alakja hétfőre virradó éjjel locsolta le a magával hozott benzinnel, majd gyújtotta fel az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) főbejáratát. Ezt követően – kezében a tárgyi bizonyítékkal – egykedvűen megvárta, míg az előre beavatott riporterek elkészítik a művészeti aktust rögzítő felvételeiket, illetve míg a helyszínre nem ér az első rendőr, aki ily módon akaratlanul is fontos szereplőjévé vált a bemutatónak.

A hatóságok a helyszínen őrizetbe vették a 30 éves művészt, valamint a történtekben társtettesként részt vett újságírókat. Az internetes portálokon közzétett előzetesében Pavlenszkij úgy foglalta össze lubjankai „alkotásának” mondandóját, hogy a FSZB lángoló kapuja egy kesztyű, amelyek a társadalom vet az orosz titkosszolgálat által gyakorolt terrorista fenyegetés arcába. A művész szerint a KGB utódszervezete 146 millió ember fölött gyakorol hatalmat, s a tőle való rettegés feltrancsírozott, egynemű masszává degradálja a szabad embereket.

Pjotr Pavlenszkij varrta már össze a száját a szólásszabadságért, fülcimpáját levágva pózolt meztelenül egy elmegyógyintézet falán a szabad gondolkodásért, illetve herezacskóját a Vörös tér burkolatához szögezve tiltakozott az orosz társadalom apátiája ellen. Az orosz hatóságok már több ízben próbálták őrültnek beállítani a nagyközönség előtt, ám a hatósági pszichiátriai vizsgálatok eddig rendre normálisnak ítélték a művész elmeállapotát.

A vasárnap éjjeli lubjankai performansz képeit Ilja Varlamov, ismert moszkvai blogger tette közzé a világhálón.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!