Internet, fórum, hirdetőtábla?

Nemrégiben a városháza előtt lehetett ismerkedni az „e-városházával”
Nemrégiben a városháza előtt lehetett ismerkedni az „e-városházával”
A korrekt tájékoztatásról és a véleménynyilvánítás lehetőségeiről indítottunk vitát.

Több változatban elmélkedtünk már azon, hogy hol és hogyan tájékozódhatnának a városlakók a városban tervezett beruházásokról, és hogyan mondhatnának véleményt: még időben! – írja Kóródyné Iványi Zsuzsa. – Itt a megfelelő alkalom, most alakul újjá a városi testület, a képviselők most hozhatnának olyan határozatot önmagukra és illetékes hivatalaikra is kötelezően, hogy hol és milyen formában kerüljön erre sor, és minden esetben, és esetleg addig nem hoznak végső határozatot, amíg legalább nem futott egy kört a téma a civil lakosság körében, természetesen záros határidőn belül. Lehetne ez egy állandó rovat a város újságjában, honlapján, (a szülővárosomban pl. van egy üvegezett hirdetőtábla a Főtéren, ahol folyamatosan kifüggesztik a várost érintő témákat, határozatokat, sőt, fényképeket az eseményekről.)

Véleményem szerint nagyon pozítív kezdet lenne ez a város képviselői részéről, hogy valóban értünk dolgoznak.


Kibeszélő show
A legrosszabb egyébként az, ha
nemhogy polgárnak, de városlakónak sem néznek és gyerekként kezelnek: a
„beszéld ki magad, dönteni úgyis én döntök” elve érvényesül.
– tette
hozzá Nyircsák János.

Jó az elgondolás, hogy a terveket ki kellene tenni közszemlére, jól is hangzik, de

tovább mi történik? – kérdezi Móré Gusztáv. – A városvezetésnek kellene meghatározni, hogy a közszemlére kitett tervekkel kapcsolatosan fórumot tartanak, vagy valamelyik irodán le lehet adni a véleményt, elképzelést. Addig, amíg a városházán ennek nem rendezik a menetét, teljesen feleslegesminden „agyalás” a dologról, mivel úgysem változik semmi. A közzétételről csak annyit, hogy szerintem a legjobb megoldás az internet lenne.

Svájc egyes területein még ma is előfordul, hogy a főtérre összehívott városlakók fontos döntéseket megvitatva helyben szavaznak az adott kérdésről – írja új levelezőnk, Nyírcsák János. – Hát ez már paradicsomi állapotnak tűnik a demokrácia szempontjából. Ugyanakkor van egy nagyon fontos mozzanata ennek a kérdésnek. Mégpedig az, hogy városlakóként polgárnak érezhetem magam. Aki hozzászólhat a fontos döntésekhez, akinek kíváncsiak a véleményére, aki magáénak érezheti a helyi közösséget, a talpa alatt érzi bizseregni a gyökereit - és még sorolhatnám.
hirdetés