Ínycsiklandozó illatok és ízek Nyíregyháza szívében

Akt.:
Ínycsiklandozó illatok és ízek Nyíregyháza szívében
Nyíregyháza – Nem szegte kedvét a Tirpák Fesztiválra készülőknek, hogy a hétvége első napján sűrű, áztatós esőre ébredtünk. Reggel óta nagy a sürgés-forgás a megyeszékhely szívében, épülnek, szépülnek a standok, és a népi gasztronómia szerelmeseinek legnagyobb örömére a 10 órakor kezdődő megnyitóra már ínycsiklandozó illatok telepedtek a Kossuth térre.

– Tudtuk, hogy az időjárás nem nekünk kedvez, de ha bizhatunk az előrejelzésekben, délben már esernyő nélkül ebédelhetünk – köszöntötte dr. Ulrich Attila a legelszántabb fesztiválozókat, s hozzátette: bár felkészültek arra, hogy a rendezvényt át kell költöztetni a Continental Arénába, reméli, hogy erre nem kerül sor. Nyíregyháza alpolgármestere külön üdvözölte a határon innen és túlról érkező főzőcsapatokat, pálinkalovagrendeket és főzdéseket.

20170923_101035_resized

– A szövetség szervezte évenkénti mestervacsorákon a legmodernebb technológiákkal készült legújabb ételeket és trendeket mutatjuk be, a Tirpák Fesztivál célja azonban az, hogy megismerjük a gyökereinket, megnézzük, honnan indultunk és hová tartunk – mondta Tóthné Medved Zsunanna, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség regionális szervezetének elnöke, aki azt is elárulta, hogy szombaton bemutatott több mint negyvenféle étel nagy része a tirpákság örökségét hordozzák zamatukban, de a hagyományos magyar ízekről sem feledkeztek meg. Végh Antal sorait idézve hozzáfűzte: „Az, hogy a múltunk, a nemzeti emlékeink ilyen gazdagok, nem azt jelenti, hogy herdálni is szabad! Sőt, minél érdekesebb valami, annál méltóbb a megérzésre… Aki nem tudja, honnan jött, csak nehezen vagy sehogyan se érzékeli, hol tart ma. És ha nem ismeri a maga mögött hagyott utat, ugyan honnan is tudhatná, hová megy? Ezért értékes minden emlék, minden szó, minden a múltból felvillanó kép, ami a miénk.”

20170923_101134_resized_1

Az ötödik Tirpák Fesztivál első napján, a szombati népi ízek találkozóján elsősorban az autentikus magyar konyháé a főszerep, míg vasárnap a II. Nyíregyházi Bogrács- és Grillbajnokságon a tűzön főtt-sült étkek és a különféle párlatok kerülnek előtérbe.
hirdetés