Iskolai látogatás a Biztonságos Internet Napja alkalmából

Iskolai látogatás a Biztonságos Internet Napja alkalmából
© Fotó: police.hu
Nyíregyháza – Hasznos bűnmegelőzési tanácsokkal gazdagodhattak a diákok Nyíregyházán.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály munkatársai a Biztonságos Internet Napja alkalmából 2019. február 5-én a nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium tanulói részére a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság – újszerű, pályázati forrásból megvalósított – „Mentsétek meg Gordont!” című bűnmegelőzési játékát mutatták be. A diákok az alábbi kérdésekre keresik a válaszokat. Milyen bűncselekményeket követtek el Gordon ellen? Mi lehet a következmény az áldozatra és az elkövetőre nézve? Mit tehetnek az osztálytársak, hogyan segítsenek az áldozaton? Kihez fordulhatnak segítségért, ha társuk (vagy akár ők maguk) bajba kerülnek? Hogyan viselkedjenek a világhálón, hogy ne tegyék ki magukat veszélynek?

Az interaktív játék mellett workshop keretében a diákok különböző fiataloknak szóló kiadványokat olvashattak és hasznos bűnmegelőzési tanácsokat kaphattak a szakemberektől.

Rendkívül fontos a tudatos internet-használat! Lényeges, hogy betartsuk és betartassuk a biztonságos internetezés szabályait, ehhez fogadják meg hasznos tanácsainkat:

  • Számos olyan program van, amely védelmet biztosít, és biztonságossá teszi a böngészést, erről az internet szolgáltatók nyújtanak bővebb információt.
  • A szülők meghatározhatják, hogy a gyermekek milyen oldalakat látogathatnak, illetve, hogy mennyi időt tölthetnek a világhálón!
  • Ismeretlen feladótól, gyanús tartalmú e-mailekben érkező csatolmányokat nem szabad megnyitni!
  • Senkinek ne adja ki az interneten személyes adatait! (pl. jelszó, banki adatok stb…)
  • Legyen gyanakvó a szokatlan, gyanús eseményekkel szemben!
  • Hordozható adattároló eszközökön (pl. pendrive) található fájlokat csak vírusellenőrzés után nyissák meg!
  • Ne legyen indokolatlanul csatlakoztatva a hordozható adattároló eszköz a számítógéphez!

– Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság –
hirdetés