Iskolák a laktanya helyén

Iskolák a laktanya helyén
Az Észak-alföldi régió legnagyobb uniós támogatással megvalósuló beruházása lesz a volt Vay laktanya rehabilitációja – mondta a pénteki sajtótájékoztatón Csabai Lászlóné, Nyíregyháza polgármestere.  Iskolák a laktanya helyén 2006.06.09.

A laktanya épületeiben ugyanis – a célnak megfelelő felújítás és átalakítás után – a Bencs iskola közel 400, valamint a Zrínyi Ilona Gimnázium Arany János tehetséggondozó kollégiumának 150 diákja kap majd helyet.

Önismereti szoba

Tóth Attila a fejlesztési csoport részéről elmondta, hogy bár a laktanyát már évek óta kiürítették, a város tulajdonába azonban csak 2006. január 26-án került. A négy épület közül kéttőben a Bencs iskola kap majd helyet, a volt kaszárnyában pedig az Arany János kollégium. Az éttermet és a konyhát közösen fogja majd használni a két intézmény.


Forrásösszetétel

Beruházási összeg: 1,15 milliárd forint

EU-támogatás: 75%

Kormányzati finanszírozás: 15%

Önkormányzati saját erő: 10%

– Hogy mennyire nagy szükség van a kollégiumi épületre – mondta Pintér Miklós, a Zrínyi Ilona Gimnázium igazgatója –, mi sem mutatja jobban, hogy a megye 62 településéről járnak hozzánk a tehetséges, de anyagiakban nem bővelkedő diákok. A 150 személyes épületben olyan helyiségek is lesznek, mint például önismereti szoba, tanulásmódszertani terem, könyvár olvasóteremmel, két számítástechnikai terem és tanulószobák.

Hatékonyabb program

– Ha majd beköltözhetünk – vélekedett Oroszvári István, a Bencs iskola igazgatója –, végre megoldódnak helygondjaink, mert jelenleg két épületben és két műszakban dolgozunk. Jobb körülmények között hatékonyabb lesz a felzárkóztatás, hiszen diákjaink valamennyien halmozottan hátrányos helyzetűek.

– Györke László –
hirdetés