Ismerkedés a zsidók múltjával, kultúrájával

Nyíregyháza – Évek óta keresi annak a módját nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola, hogy a szokásos holokausztmegemlékezések alkalmával átadható tudás és érzelmi hatás, őszinte megrendülés mellett olyan tartalmakat közvetítsen diákjainak, amelyek ezeknél is hatékonyabban szolgálják az antiszemita gondolatok megelőzését, megszüntetését.


Ennek jegyében a korábbi években meghívtak az oktatási intézménybe olyan személyt, aki bújtatta az üldözött zsidókat, tavaly pedig Kaszásné Tóth Judit igazgatóhelyettes az iskola aulájában zsidó–magyar kettős identitású művészek, tudósok műveit bemutató kiállítást rendezett.

– Ebben a tanévben arra gondoltunk, hogy a zsidó vallást és kultúrát közelebb hozzuk a diákjainkhoz, hiszen tudjuk, hogy a nyitottságot, a tisztelet és a megbecsülés megszületését leginkább az idegenség falának lebontása, a másik megismerése szolgálja legjobban. A kereszténység gyökereit a zsidó vallásban találjuk meg, ezért felkértük Somos Pétert, a Nyíregyházi Zsidó Hitközség hitéleti vezetőjét, hogy április 25-én 15 órától tartson előadást iskolánk dísztermében az 5–12. osztályos diákoknak a zsidók történelméről, kultúrájáról, hagyományairól. Az előadás jó alkalmat teremt arra, hogy bevezetőként elmondhassam: jó lenne egy olyan világot építeni, amelyben mindenki örömmel és félelem nélkül vállalhatja identitását, bármilyen valláshoz, nemzethez, etnikumhoz, kultúrkörhöz tartozzon is. Úgy gondolom, a mi iskolánkban ez így is van – mondta Megyesi Mária igazgató asszony.

KM
hirdetés