Ismertették az mezőgazdasági összeírás eredményeit

Nyíregyháza – A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) február 14. és április 16. között az Európai Parlament és az Európai Tanács rendeletének megfelelően gyümölcsösültetvény-összeírást hajtott végre. Az országos szintű felmérés az alma, bodza, cseresznye, dió, kajszi, körte, meggy, őszibarack és szilva ültetvényekre terjedt ki.


Az összeírás végeredményeként 73 ezer hektárnyi gyümölcsösterületről rendelkezünk részletes szerkezeti adatokkal. Az előzetes eredmények alapján az összeírt terület 53 százalékán két gyümölcsfajt, almát és meggyet termesztettek, ezt követte a dió, a bodza és a szilva.

A fiatal (40 év alatti) gazdálkodók aránya országos átlagban 21 százalékot tett ki, Komárom-Esztergom megyében tartoztak a legtöbben ebbe a korcsoportba. Csongrád megyében a legalacsonyabb a hányaduk, minden nyolcadik irányító volt csak 40 évnél fiatalabb. A legtöbb gazdálkodóval és a legnagyobb gyümölcsösterülettel rendelkező Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a fiatal gazdálkodók aránya megközelítette a 24 százalékot – erősítette meg Malakucziné Póka Mária, a KSH Mezőgazdasági adatgyűjtések főosztályának vezetője azon a nyíregyházi sajtótájékoztatón, melyen a gyümölcsültetvény-összeírás eredményeit ismertették.
hirdetés