Nagyvilág

2012.12.13. 14:38

Szíria - Moszkva nem zárja ki Aszad ellenfeleinek győzelmét

Moszkva, 2012. december 13., csütörtök (MTI) - Moszkva nem zárja ki Bassár el-Aszad ellenfeleinek győzelmét, de arra figyelmeztet, hogy azt a szíriai ellenzék a Kreml számára elfogadhatatlanul, tízezrek halála árán szerezheti meg - közölte az orosz elnök közel-keleti különmegbízottja.

Moszkva, 2012. december 13., csütörtök (MTI) - Moszkva nem zárja ki Bassár el-Aszad ellenfeleinek győzelmét, de arra figyelmeztet, hogy azt a szíriai ellenzék a Kreml számára elfogadhatatlanul, tízezrek halála árán szerezheti meg - közölte az orosz elnök közel-keleti különmegbízottja.Mihail Bogdanov, aki egyben külügyminiszter-helyettes is, egy moszkvai kerekasztal-konferencián megállapította, hogy a szíriai rendszer az ország egyre nagyobb területe felett veszíti el az ellenőrzést.

"Ami az ellenzék győzelmét illeti, ez nem zárható ki, és sajnos, szembe kell nézni a tényekkel. A folyamatok abba az irányba fejlődnek, hogy a rezsim és a kormány egyre inkább elveszíti az ellenőrzést az ország egyre nagyobb területe felett" - mondta Bogdanov. Szerinte a szíriai konfliktus Bassár el-Aszad ellenfeleinek esetleges győzelmét követően is legalább egy-másfél éven át fog tartani, és több tízezer, de lehet, hogy több százezer áldozatot követel majd.

A magas rangú diplomata azt is elmondta, hogy szükség esetére Moszkvának kész a terve az orosz állampolgárok Szíriából való kimenekítésére, de ez a helyzet még nem következett be.

Mihal Bogdanov cáfolta, hogy az új szíriai ellenzéki koalíció meg akarná szakítani kapcsolatait Moszkvával. Arra a sajtóban megjelent értesülésre reagált, miszerint a novemberi, Katarban megtartott alakuló ülésen a szíriai ellenzéki erők titkos záradékban kötelezték volna magukat arra, hogy hatalomra kerülésük esetén nem csak Moszkvával, de Pekinggel és Teheránnal sem kívánnak kapcsolatot tartani.

A Kreml képviselője szerint a Nyugat azért ferdíti el Moszkva álláspontját a szíriai rendezéssel kapcsolatban, hogy gyengítse Oroszország pozícióit az arab világban.

Az arab tavasz következményei veszélyeztetik Oroszország nemzeti érdekeit - mondta Mihail Bogdanov. Úgy vélte, hogy a radikális iszlám csoportosulások erősödése a közel-keleti és az észak-afrikai országokban veszélyt jelentenek az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi köztársaságokra és a közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaságokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!