ITM-államtitkár: a versenyképesség erősítését célzó bejelentések várhatók

Budapest – A magyar gazdaság versenyképességének erősítését célzó bejelentések várhatók a következő hónapokban – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára a Portfolio.hu Budapest Economic Forum konferenciáján csütörtökön Budapesten.


György László kiemelte: az elmúlt években a nagy globális versenyképességi rangsorokban előrelépett Magyarország.
Megjegyezte, hogy ezek a rangsorok nem mindig tükrözik a valós versenyképességet, a listák szerint Magyarország versenyképessége ugyanis 2007-ben érte el a legjobb helyezést, amikor fegyelmezetlen költségvetési politika jellemezte az országot.

A versenyképességet jelzi a foglalkoztatottság is, ezért ennek növelésére törekszik a kormány, és az elmúlt években jelentősen, mintegy 800 ezerrel nőtt a munkában állók száma – hangsúlyozta, hozzátéve: néhány éve még 1-1,2 millióval kevesebben dolgoztak Magyarországon, mint például Csehországban, ami szintén rontotta a versenyképességet. Ma jelentős a munkaerőhiány az országban, ez azonban normális jelenség, a magyar foglalkoztatottsági ráta még mindig két százalékponttal az uniós átlag alatt van – mondta az államtitkár, jelezve, hogy a szakképzés és a felnőttképzés átalakítása hosszú távon segíthet ezen a helyzeten.

Rámutatott: a BMW azért választotta új nagyberuházása helyszínéül Debrecent Kassával szemben, mert itt jobb az infrastruktúra. György László kiemelte: az utóbbi hónapokban négy nagy cél alapján 15 programot és 60 konkrét projektet határozott el a kormány, illetve a tárca, ezek mindegyike a versenyképesség növelését szolgálja majd, és ezeket 2030-ig meg akarják valósítani.

– MTI –
hirdetés