„Itt a farsang, áll a bál, keringőzik a kanál“

„Itt a farsang, áll a bál, keringőzik a kanál“
© Fotó: Sipeki Péter
Nyíregyháza – A farsang a vízkereszttől húshagyókeddig, más megfogalmazás szerint a másnapi hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése. Utánajártunk, melyek a legtrendibb jelmezek manapság.


Leviczky Zsuzsa 11 éve vezeti a Selyem utcai jelmezkölcsönzőt. Mint mondta: míg Budapesten nagy hagyománya van a jelmezes buliknak, addig idehaza a beöltözés és a jelmezkölcsönzés inkább csak a farsangi időszakra (vízkereszt­től hamvazószerdáig) szorítkozik.

– Bár a halloween-partik egyre gyakoribbak hazánkban is, az amerikai „ünnep” mégsem honosodott meg olyan szinten, hogy kifosztanák az üzletünket – árulta el lapunk érdeklődésére a nyíregyházi kölcsönző vezetője, aki a farsangra fókuszálva elmondta: ami húsz éve a fiúk közt menőnek számított, mint a cowboy vagy az indián jelmez, az mára a feledés homályába merült.

– A srácok manapság inkább valamelyik épp aktuális akcióhős ruhájába szeretnének belebújni. A pókember már kifutott, inkább a különféle Xbox-os játékok különböző, sajnos zömében negatív, „hőseinek” szerepében tetszelegnek szívesen a fiatalok – hozott példát Leviczky Zsuzsa, aki szerint a jelmezválasztás a mai magyar társadalom, és azon belül is a szülők a gyerekneveléshez fűződő viszonyának hű leképezése. – Van, ami viszont örök, és ezek a Star Wars-os jelmezek és kellékek. Ezeket a mai napig viszik. A lányoknál valamelyest más a helyzet. Náluk még mindig kelendő a klasszikus hercegnős jelmez, viszont ez is a Disney-filmekhez idomul. Ez alatt azt értem, hogy anno Csipkerózsikától és Hamupipőkétől indultunk, s jutottunk el a „jégvarázsos” Elzáig és Annáig. Azaz, amit a Disney a filmvászonra „dob”, az egy idő után jelentkezik a gyerekek jelmezválasztásában is – vont párhuzamot a kölcsönző vezetője múlt és jelen között. Leviczky Zsuzsa hozzátette: amit karácsonykor leadnak a televízióban, az rendszerint hatással van a fiatalok farsangi jelmezválasztására is.

Felüdülés a léleknek

– Volt olyan születésnapi buli, ahol az ünnepelt beöltözős bulira invitálta a vendégeket – mondta Leviczky Zsuzsa, majd hozzátette: a jelmezválasztásnál sok szempont érvényesül, de a legfontosabb, hogy mindenki megtalálja azt, ami kényelmes és felszabadultan érzi magát benne.

Mint minden évben, az idei farsangi bálon is vörös grófnőnek öltözött a kistelekiszőlői nyugdíjas klub egyik színes egyénisége, a nyíregyházi Góra Sándorné.

Etelka „grófnő” lapunknak elmondta: a vidám közösség, amelynek immár 24 éve tagja, óriási felüdülést jelent számára, a legjobb gyógyír a magány és a depresszió ellen.

– A farsangi mulatságok különösen szórakoztatóak, minden generáció örömét lelheti a maskarabálban, amely alkalmat ad különböző korok, személyek „megidézésére”, a hagyományok ápolására, de korántsem olyan mesterkélt, erőltetett „ünnep”, mint a külföldi minta alapján majmolt halloween.

– Az elmúlt negyedszázadban megcsillogtattam már ének- és tánctudásomat is egyéni és közös produkciókban egyaránt, a farsangi időszak különösen kedves a szívemnek. Sokat nevetünk és sokakat szórakoztatunk, a jelmezes felvonulásnak különleges varázsa van. Ilyenkor senki nem érzi magát öregnek, betegnek, és a gondjainkat, problémáinkat a küszöbön hagyhatjuk néhány órácskára. Kilenc unokám és nyolc dédunokám van, az iskolás és az óvodás korú kicsik is lázasan készülnek a farsangra. Ha kell, előzetesen „lezsűrizem” a jelmezeiket, a produkciójukat, méretre igazítom a ruháikat, illetve tanácsokkal látom el őket. Büszke vagyok rájuk, ahogyan ők is rám – mesélte Etelka, akitől arra is választ kaptunk, miért éppen a híres, előkelő és bámulatosan gazdag Andrássy családba született Gróf Andrássy Katinka alakjában „alakoskodik”.

Példakép lehet

– Katinka sok nő számára példakép lehet, hiszen kamaszkorától lázadt a szigorú neveltetés ellen, eleinte egyfajta arisztokratikus feminizmussal, újszerű, demokratikus nézeteket vallott, az igazi, emberi értékekre fókuszált, és nem riadt vissza a küzdelmektől sem – magyarázta a „vörös grófnő”.

KM-PI,TG


Ahol minden nap farsang

Polli és Lujzi már javában készülnek az óvodás farsangra, melyet a Tőke utcai ovi minden évben nagy sikerrel rendez meg.

– A nagyobbik lányom angyalkának öltözik, a kisebbik pedig a Jégvarázsból ismert Annának. A ruhákat már beszereztem, viszont a kiegészítőket, úgymint a koronát, a varázspálcát, a karkötőket és a nyakláncokat saját kezűleg fogom nekik elkészíteni. Egyébként nálunk szinte minden nap farsang van, hiszen a lányok otthon is előszeretettel öltöznek be valaminek. Hol balerinának, hol pedig boszorkánynak – mondta el lapunknak a lányok édesanyja, Jeney Ágnes.
hirdetés