Itt a jó idő, kirajzanak a motorosok! – „Sajnos mindenhol akad néhány feltűnési viszketegségben szenvedő, hangoskodó sebességmániás”

Akt.:
Volt már példa a felelőtlenségre Nyíregyházán is
Volt már példa a felelőtlenségre Nyíregyházán is
Mátészalka, Nyíregyháza – A fegyelem és figyelem életet menthet a „nyeregben”, ezek hiánya akár saját, akár mások halálát is okozhatja.

Súlyos sérülésekkel szállították kórházba azt a motorost, aki egy elsőbbségadást elmulasztó, kanyarodó autó oldalába csapódott a nyíregyházi mentőállomás előtt. Nyírcsászáriban kamionnal ütközött egy 32 éves motoros, aki a helyszínen életét vesztette.

Halállal végződött az a Csenger külterületén történt közlekedési baleset is, amely során egy tehergépkocsival és a hozzá kapcsolt vontatmánnyal balra kanyarodó, elsőbbségadást elmulasztó sofőr két motorossal ütközött. Az egyik motoros a helyszínen életét vesztette, a másiknak több bordája és ágyéki csigolyája eltört, a lépe leszakadt, amit el kellett távolítani.

Az esti órákban hazafelé (segéd)motorozó középkorú nagykállói férfi elé az egyik ingatlan udvaráról váratlanul egy kutya szaladt ki. A férfi képtelen volt elkerülni az ütközést, elvesztette uralmát a jármű felett, felborult és súlyos sérülést szenvedett.

Hangoskodó sebességmániások

Hosszasan lehetne még sorolni azokat a megdöbbentő eseteket, tragédiákat megyénk baleseti krónikájából, amelyek a két keréken közlekedők fokozottan kiszolgáltatott helyzetére, a milliószor mantrázott KRESZ szabályok betartásának fontosságára irányítják rá a figyelmünket most, a motoros szezon elején.

Az idő jóra fordultával tömegesen rajzanak ki az utakra a motorozás szerelmesei, ki kisebb, ki nagyobb testű, „izmosabb paripával”. A közlekedési szakemberek szerint a motorosbalesetek jelentős részéért maguk a motorosok okolhatók, gyakran pedig csak vétlen áldozatok.

„Kifehérítenék” a hónapot

– Sajnos minden településen akad néhány feltűnési viszketegségben szenvedő, hangoskodó sebességmániás, a szabályokat és a józan ész parancsait figyelmen kívül hagyó „nagy legény”. Ők valóban fokozott kockázatot jelentenek önmagukra és a környezetükre, de nyugodt szívvel állíthatom: általánosságban véve nem ez a jellemző, a megyei motoros társadalom közlekedési kultúrája ennél jóval kiiskolázottabb, az „öreg motorosoké” pedig egyenesen követésre méltó – hangsúlyozta Szász Károly, a nyíregyházi Óriáskerék Motoros Egyesület elnöke, hozzátéve: megfelelő vezetéstechnikai tudás és rutin nélkül a jogosítvány önmagában nem nyújt védelmet, biztonságot.

– Időről időre ingyenes, elméleti és gyakorlati vizsgával záruló vezetéstechnikai képzéseket szervezünk a (segéd)motor-kerékpárosoknak az országos Sulimoped program keretében, az életmentő tudást tapasztalt oktatóktól sajátíthatják el a résztvevők.

Szeretnénk elérni, hogy a májust ne a motorosok „fekete hónapjaként” emlegessék a baleseti mutatók miatt. Éppen ezért május 4-én, pénteken 10–14 óra között pályanapot és tréninget tartunk a Máriapócson, a Rabócsi Ringen, ahol Chrobák Jánostól, napjaink egyik legsikeresebb magyar motorversenyzőjétől tanulhatnak az érdeklődők.

– Május 6-án, vasárnap 15. alkalommal szervezünk motoros véradást a nyíregyházi Esély Centrum területén, ahol látványos motorteszteléssel, vezetéstechnikai ügyességi versennyel és egészségügyi felméréssel is kedveskedünk a jubileumi rendezvény vendégeinek – tájékoztatott az egyesületvezető.

Nem a sebesség számít

– Ha balesetet szenvedünk, minket nem véd meg a karosszéria vagy légzsák, mint az autósokat, a legkisebb hiba is komoly sérülésekhez vezethet! – figyelmeztet a mátészalkai Fülöp István, aki éppen egy évtizede hódol szezonális szenvedélyének, a motorozásnak. – Ötven esztendősen vizsgáztam le „nagy motorból”, azóta egy megbízható, japán chopperrel, baráti társaságban vagy éppen magányos farkasként, két keréken látogatok el megyénk szebbnél szebb tájaira, nevezetességeihez, kedden például Pátyodon jártam.

– Megfontoltan, körültekintően vezetek, nem a száguldás vágya, hanem az utazás élménye hajt. Nagyon odafigyelek arra, hogy – kerül, amibe kerül – kitűnő műszaki állapotban tartsam a járművem, hiszen az életem múlhat a fékek, gumik stb. állapotán, ám balesetek ennek ellenére is előfordulhatnak. Én egy kisebb olajfolton csúsztam meg az egyik kanyarban, szerencsére én és a motorom is megúsztuk a borulást néhány kisebb karcolással. Azóta még óvatosabb vagyok a kormány mögött, s ugyanezt tudom tanácsolni mindenkinek, akinek ez a hobbija.

– A fegyelem és figyelem életet menthet, ezek hiánya pedig akár másokéba is kerülhet! – így Fülöp István.

A motorosbalesetek fő okai

Az uniós adatok szerint a közlekedés résztvevői közül a motorkerékpárosok baleseti kockázata csökkent a legkevésbé az elmúlt években.

A motorosbalesetek fő okai a helytelenül megválasztott sebesség, az irányváltoztatás, haladás és kanyarodás szabályainak megszegése, illetve a szabálytalan előzés.

A rendőrök nyáron fokozottan figyelnek a motorkerékpárral közlekedőkre, a szabálysértők szankcionálására. A Kresz nem fogalmaz meg olyan szabályt, ami zavaró zajkibocsátás esetén rendőri intézkedést vonna maga után, de ha felmerül, hogy engedély nélküli átalakítást végeztek a motoron, műszaki vizsgára rendelik be a járművet, ahol ellenőrzik a motor- és a kipufogózajt.

– Palicz István –
hirdetés