Helyi közélet

2011.02.25. 15:38

Hóhelyzet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

<p>A csütörtökön elkezdődött havazás még pénteken is folytatódott Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.</p>

– Állandó kapcsolatban állunk a meteorológiai szolgálattal, s azt az információt kaptuk, hogy péntek délig 5-10 centiméteres csapadék várható. A havazás nem volt elég intenzív, így az eltakarítási mukálatokat nem kezdhettük el azonnal – mondta lapunknak Márczi Imre, a Nyíregyházi Városüzemeltetési és Vagyonkezelő Kft. műszaki igazgatója. – Elsődleges feladatunk a jegesedés megakadályozása volt, amit sikeresen teljesítettünk. Csütörtök délután munkatársaink megkezdték a fő közlekedési- és a városrészeket összekötő útvonalak sózását, mely körülbelül egy 85 kilóméteres szakasz. Ezt éjjel kettőkor megismételték, ám az éjszakai alacsony hőmérséklet miatt a síkosodást meggátoló anyagot a reggeli gépjármű forgalom keverte el annyira a leesett hóval, hogy meginduljon az olvadás.

Az így keletkezett vastag hókását – környezetvédelmi és költségvetési okokból – csak péntek reggel 9 órakor kezdhették a hókotró gépek a fő közlekedési útvonalakról eltávolítani. A lakótelepi utakról 5 centiméter felett, tolással takarítják el a lehullott havat, jegesedés esetén  pedig kő és homok keverékével hintikk fel ezeket a szakaszokat. – Nyíregyháza fő közlekedési útvonalai – a Nagy körút és az abból kivezető utak – a Korányi Frigyes út kivételével állami fenntartás alatt állnak, így ezeknek a részeknek a takarítása nem a kft. felelősség, ennek ellenére a járhatóság itt is biztosított. A két cég igyekszik segíteni egymás munkáját, s ha a lakosság úgy érzi, hogy ezek a munkálatok nem elég gördülékenyek, annak az lehet az oka, hogy a hó ugyan lassan, de folyamatosan szállingózik még most is. 

Nincs fennakadás a közlekedésben

– A csütörtökön és pénteken leesett mennyisége nem okozott fennakadást  a közlekedésben Nagycserkeszen és a településhez tartozó bokortanyákon – tájékoztatta lapunkat Luzsinszki Lajosné, Nagycserkesz polgármestere.

– Van egy traktorunk tolólappal felszerelve, szorgalmasan takarította az önkormányzati utakat és a fontosabb földutakat. Hét közmunkás is besegített a hó eltakarításába, s most péntek délelőtt úgy tűnik, ez a létszám elég. Nagyobb gond akkor lehet, ha az északi szél felerősödik, s hóátfúvásokat képez a kelet-nyugat irányú utakon. A traktort vezető dolgozónk ügyeletet tart, s a beérkező jelzések alapján megy, illetve irányítja a közmunkásokat a szükséges helyekre. A nagycserkeszi önkormányzat nehéz anyagi helyzetben van, ennek ellenére arra mindig ügyelünk, hogy legyen egy biztos tartalék a vészhelyzetekre. 

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában