Itt az enyhülés, belvíz a földeken

Megtisztították a megolvadt hótól, jégtől a közintézmények tetejét
Megtisztították a megolvadt hótól, jégtől a közintézmények tetejét - © Fotó: Sipeki péter
Szabolcs-Szatmár-Bereg – A lassan melegedő időjárással együtt jár az olvadás és a belvíz.

Kihelyezett ülést tartott szerdán a Megyei Védelmi Bizottság Tiszalökön, az Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben, ahol többek között az elmúlt hétvége rendkívüli havazásával kapcsolatos feladatok végrehajtásáról, az ár- és belvízi védekezésre történő felkészülésről, valamint az úthálózat felújításáról esett szó – tudatta szerkesztőségünkkel az igazgatóság.

Tél a tavaszban

A megyei védelmi bizottság elnöke, Román István megköszönte a hétvégi gyors beavatkozást: az elakadt járművek mentésében, az elzárt településrészek kiszabadításában és az áramszolgáltatás üzemzavarának elhárításában résztvevők munkáját. Varga Béla tű. ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a Megyei Operatív Törzs munkáját összegezte.

Belvízvédelem

Jelenleg valamennyi belvízvédelmi szakaszon készültséget rendelt el az Országos Vízügyi Főigazgatóság , ugyanis az elmúlt napokban 65 ezer hektárra nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága.

Ha tovább melegszik az időjárás, romolhat a helyzet; az észak-keleti tájakon még sok az egybefüggő hótakaró, a megolvadó mennyiséget nem lesz képes befogadni a föld – áll a főigazgatóság hivatalos közleményében.

Szerdán az enyhe időben szinte mindenütt megolvadt a hó. A katasztrófavédelem szakemberei több közintézmény tetejéről távolították el a jégcsapokat a megyeszékhelyen. Az igazgatóság felhívta a figyelmet arra, hogy a házak tetejéről lezúduló havat, jeget a tulajdonos felelőssége eltávolítani, az ereszen meghízott jégcsap veszélyforrást jelent a gyalogosokra. A katasztrófavédelem hivatásos tűzoltói abban az esetben vonulnak ki, amennyiben a jégcsapok miatt közvetlen életveszély áll fenn. Ekkor elsődlegesen a veszélyes területet kordonozzák körbe a tűzoltók, hogy a közvetlen életveszélyt megszüntessék, majd a tulajdonosnak kell gondoskodnia a jégcsapok eltávolításáról.

KM
hirdetés