Itt az ősz – stílusváltás az utakon

Itt az ősz – stílusváltás az utakon
Gyakori rossz látási viszonyok, eső, köd, rövidülő nappalok – vagyis kezdődik az ősz, ami a közlekedőktől is a nyárihoz képest megváltozott hozzáállást követel.

A rendőrség szerint ebben az időszakban a legtöbb problémát a csúszós út és a romló látási viszonyok okozzák, ezért lényeges, hogy minden sofőr megfelelően felkészítse járművét – és saját magát – ezekre a körülményekre. Az őszi időszakban a látási viszonyok gyakran rosszak, korán sötétedik, hosszabb ideig kell használni a jármű világítóberendezéseit – ezért fontos, hogy azok megfelelően működjenek.

A fényszórókat és a többi lámpát ilyenkor gyakrabban kell tisztítani. Sokan csupán az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzésére figyelnek, de az őszi közlekedés fontos kelléke lehet a jól működő ablaktörlő, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő.

Fokozott koccanásveszély

Esős időben a nagyobb követési távolság tartásával megelőzhetők az erre az időszakra leginkább jellemző koccanásos balesetek. Fokozottan kell figyelni ilyenkor az út mellett gyaloglókra, illetve az iskolai időszak miatt az iskolák környékén lévő gyalogos átkelőhelyekre. Ősszel korábban sötétedik, a kerékpárosoknak is figyelniük kell, hogy a kerékpárok ki legyenek világítva és fel legyenek szerelve a megfelelő fényvisszaverő eszközökkel. Utóbbiakat az utak mentén a gyalogosoknak is érdemes használni.

A kerékpárosokat érintő közlekedési balesetek második leggyakoribb oka az ittas kerékpározás, vagyis a kerékpáros felelőtlen magatartása.

– Független Hírügynökség –

Címkék: , , ,hirdetés