Itt az ősz, tombolnak a vírusok!

A folyadékpótlás nagyon fontos, főleg a gyermekeknél
A folyadékpótlás nagyon fontos, főleg a gyermekeknél - © Illusztráció: stockphoto
Nyíregyháza – A nyirkos, hűvös őszi időjárás „kiváló környezetet” jelent a vírusoknak, hétről hétre egyre több embert dönt le a lábáról a betegség.

Ennek több oka is van: ahogy kevesebb napfényhez és D-vitaminhoz jutunk, úgy a szervezet védekezési folyamatai gyengülnek, a lehűlő levegő nyálkahártyáink védelmi képességét is próbára teszi, miután pedig mindenki visszatér a munkahelyi, iskolai közösségbe, a cseppfertőzéssel terjedő vírusok lesben állnak minden kilincsen, billentyűzeten, közlekedési eszközön.

– A teljes családomon végigment a hányással és hasmenéssel járó fránya vírus. Először a feleségem és a nagyobbik lányom hányt, majd következtem én és a kisebbik leányzónk – elevenítette fel az elmúlt napok megpróbáltatásait lapunk egyik olvasója. Tóth Tamás elmondta: a család hölgytagjain viszonylag gyorsan átment a vírus, ám ő be is lázasodott, így az ügyeleten is „tiszteletét tette”. – Rengetegen keresték fel aznap ugyanilyen panasszal az ügyeletes orvost, a betegek egymásnak adták a kilincset – emlékezett vissza Tamás, akinek három napjába telt, míg kiheverte a vírust, ami annyira legyengítette őt, hogy két napig táppénzre kényszerült.

Maradjunk otthon!

– Az utóbbi napokban egyre nagyobb számban jelentkeznek a körzetünkben hányásra, hasmenésre panaszkodó betegek – erősítette meg olvasónk tapasztalatát dr. Szerényi Nikoletta. A nyíregyházi háziorvos-rezidens elmondta: virális fertőzésről van szó, melynek szerteágazó tünetei vannak. Egyeseknél enyhe felső légúti panaszokat okoz (torokfájás, vízszerű orrfolyás), másoknál hányást, vízszerű, híg székletürítést, de előfordul, hogy lázzal is jár.

– Minden betegnek, aki hasonló tüneteket észlel magán, azt ajánljuk, hogy lázcsillapítással kezdjen, elengedhetetlen a bő, napi két-három liter folyadékfogyasztás. Ilyen esetekben csupán tüneti kezelést javaslunk, ami a lázcsillapításon kívül garatpanasz esetén torokfertőtlenítővel és magnéziumpótlással egészülhet ki – sorolta a doktornő.

– Mivel e betegségek nagy részben vírusos eredetűek, felesleges, sőt kifejezetten káros antibiotikumot szedni, hiszen ezek a szerek csak és kizárólag a bakteriális felülfertőződések kezelésében hatékonyak! – figyelmeztet dr. Szerényi Nikoletta.

Megjegyezte: a betegnek – amennyiben ez lehetséges – a tünetek megszűnéséig célszerű otthon pihennie a szövődmények elkerülése, valamint a fertőzés továbbterjedésének megakadályozása érdekében.
– Két korcsoportot szeretnék kiemelni, akiknél fokozott figyelemre van szükség – folytatta a doktornő.

– A gyerekeket, főleg a csecsemőket, és az időseket. Náluk a kis mennyiségű folyadékhiány is súlyos kiszáradással járó állapotot okozhat, így azt tanácsoljuk, hogy őket mindenképp lássa háziorvos vagy gyermekorvos és felügyelje a kezelésüket.

Párnapos kellemetlenség

Mi az, amit ne tegyünk? Ne vegyünk be hasfogót, mivel azzal nagyobb kárt okozunk. A hasmenéssel a szervezetünk védekező mechanizmusa aktiválódik, így próbál megszabadulni a kórokozótól, ám a hasfogó ebben megakadályozza – említett egy újabb fontos intelmet a háziorvos-rezidens.

A hányással, hasmenéssel járó vírusos megbetegedés néhány (3–5) nap alatt szövődménymentesen elmúlik, csupán a kezdeti párnapos kellemetlenséget kell átvészelni – hangsúlyozta dr. Szerényi Nikoletta.

KM–BM


Töltsük fel a készleteket!

– A legfontosabb, amit az ősz leggyakoribb betegségei ellen tehetünk, az immunrendszer megerősítése, a szervezet vitamin- és ásványianyag-készleteinek feltöltése, valamint a megfelelő higiénés szabályok fokozott betartása.
– Az is sokat segít, ha nem hanyagoljuk el a már diagnosztizált betegségeinket, így az allergiás, a reumás vagy ízületi panaszainkat, hanem odafigyelünk kiújulásuk megelőzésére – tanácsolta dr. Salamon Terézia háziorvos.

hirdetés