Itt ráadásként bizalom is jár

Akt.:
Itt ráadásként bizalom is jár
Harapok egyet a mangalica disznósajtos, lilahagymás kecskesajtos szendvicsemből. Hosszan ízlelgetem számban a pompás falatot, amely ifjú korom falusi disznótorosai és Saci mama mátészalkai kamrájában lógó vászonzacskóban friss sajttá érlelt házi túró csodás ízharmóniáját idézi – Galambos Béla jegyzete.

Közben jó szívvel gondolok a helyi kistermelők hamisítatlan hazai termékeinek, zamatos zöldségeinek, mézédes gyümölcseinek kavalkádját kínáló, nyíregyházi piacra. Arra a jóízű beszélgetésekre is alkalmat adó közösségi helyre, amely most három hónapnyi “albérlet” után visszaköltözhetett felújított, régi helyére.

A termelői piacok – a közvetlen élelmiszer-értékesítés – ma már Európa szerte, szerencsére hazánkban is reneszánszukat élik, egyre népszerűbbek a vásárlók körében. Nem véletlenül, hiszen az ennivalónkat gondos hozzáértéssel megtermelő gazdákkal kialakuló személyes kapcsolat azt a fogyasztói bizalmat állít(hat)ja helyre, amitől a gátlástalan profit-hajhász, golbalizált világnak sikerült az embereket megfosztania.
Az étkeik minőségére, ugyanakkor a gazdaságosságra is sokat adó franciáktól okos dolog volt átvennünk a szemléletet, hogy a tradíciók egyik legjobb megőrzési módja a közvetlen értékesítés támogatása. Ráadásul az élelmiszerek értékesítési útjának ilyen módon történő rövidítése, általa pedig a gazdaság “zöldítése” lehet az egyik lehetséges válasz a gazdasági és környezeti válság kihívásaira.

Ezért aztán hajrá Búza téri piac, hajrá nyírségi kistermelők!

– Galambos Béla –
hirdetés