IX. Sóstói Jogásznap

IX. Sóstói Jogásznap
IX. Sóstói Jogásznap
Nyíregyháza – Az idén nemzetközivé szélesedett az immár hagyományos Sóstói Jogásznap, melyet a Magyar Jogászegylet megyei szervezete, a helyi ügyvédi kamara és az EuroClip (Euro Kapocs) Közalapítvány támogatásával kilencedik alaklommal rendezett pénteken Sóstón.

A mostani jogásznap egyben Észak-Kelet Kárpátok Eurórégió II. konferenciája is volt. Ezúttal Borsod, Hajdú és Jász-Nagykun-Szolnok megyék jogi szakemberein kívül, Románióból, Ukrajnából és Szlovákiából is érkeztek kollégák. Így előadást tartottak a külföldről érkezett jogi szakemberek is.

Somogyi János a Magyar Jogászegylet elnöke és Kovács András megyei főügyész a szabolcsi szervezet elnöke köszöntötte a tanácskozás résztvevőit.

A megyei elnök elmondta: a rendezvény elsődleges célja, hogy a jogalkalmazók első kézből kapjanak információt, tájékoztatást a szakmát érintő változásokról, törvényekről. Éppen ezért azt tervezik, hogy a régióban rendszeresen tartanak nemzetközi jogi konferenciákat, ahol az aktuális feladatokat, iránymutatásokat tanácskozzák meg.


Külföldi előadók

Bancea Valeriu a szatmárnémeti Ügyvédi Kamara elnöke a Romániában hatályos
törvényekről tájékoztatott. Előadást tartott még: dr. Kibédi Katalin a
Román Köztársaság Igazságügyi Minisztériumának Államtitkára, dr. Szalai
Zoltán a szlovák Köztársaság Kassai Bíróságának tanácselnöke és Jan Kubik
kassai ügyész, akik szakterületük aktuális kérdéseiről beszéltek.

A hallgatóság nagy figyelemmel kisérte, dr. Kiss László alkotmánybírót, aki az emberi Jogok Európai Chartája és a bírói etika címmel tartott előadást. Az alkotmánybíró előadásában időnként humoros csattanókkal világított rá többek között arra, hogy egy országban a jog alkalmazása olyan, amilyet a társadalom eltűr.

Dr. Molnár Gábor, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Főosztályvezető helyettese a hamarosan Kormány elé terjesztendő új Büntető Törvénykönyv kodifikációjáról tartott előadást. Szól arról is, hogy a 2000-ben elkezdett új Büntető Törvénykönyv tartalmilag rövidesen végleges formát ölt és még ebben a parlamenti ciklusban dönt a kormány.

– Fullajtár András –
hirdetés