Izrael hadműveletre készül elrabolt katonája miatt

Az izraeli miniszterelnök utasította a hadsereg parancsnokait, hogy tegyék meg a megfelelő intézkedéseket egy nagyszabású hadművelet végrehajtásához. Ezt Ehud Olmert jelentette be hétfő délután. A politikus szerint ezzel fognak válaszolni a vasárnap hajnali, izraeli határőrök elleni palesztin támadásra.

A palesztin fegyveresek alagutat ástak a Gáza-övezet határán, majd az izraeli oldalra kerülve rakétákkal és gránátokkal támadtak az izraeli posztra. Az összecsapásban meghalt két izraeli katona és két palesztin fegyveres, egy izraeli katona pedig eltűnt.

Később három palesztin szervezet is jelentkezett, hogy az ő fogságában van a francia-izraeli kettős állampolgárságú katona. Állításuk szerint a 20 éves fiatalember jól van, “sérülései nem súlyosak”.

Az izraeli hadsereg hétfőn csapatösszevonásokat hajtott végre a Gáza-övezet mentén. Közben Mahmud Abbász palesztin elnök és a nála jóval radikálisabb palesztin kormány is a katona szabadon bocsátására szólította fel az ismeretlen emberrablókat. Hétfő délután ugyanakkor az Abbász elnök pártjához, a Fatah-hoz kapcsolódó egyik palesztin fegyveres csoport arra kérte az elrablókat, hogy ne engedjék el az izraeli katonát.
hirdetés