Izzó indulatok Vasmegyeren

Izzó indulatok Vasmegyeren
Vasmegyer – Péntek éjszaka egy gyorsan növekvő számú roma csapat és egy ugyancsak gyorsan növekvő számú nem roma csapat nézett egymással szembe Vasmegyeren.     

Kocsmai verekedés, csoportosulás, éles lõszerek

Pénteken este egy vasmegyeri kocsmában történt kisebb incidens. A rendelkezésre álló adatok szerint a kocsmáros (a jogszabálynak megfelelõen) nem akart alkohollal kiszolgálni két 16- 17 éves fiút.

Az egyik fiatalkorú erre megütötte a férfit, aki erre többször visszaütött, az elõzetes szakvélemény szerint mindketten könnyû sérülést szenvedtek. A szomszédos Kemecsén lakó fiú hozzátartozói és ismerõsei hamarosan több tucatnyian gyûltek össze a kocsma közelében.

A kocsmáros is értesítette barátait, akik a megye több településérõl érkeztek és kissé távolabb gyülekeztek.

A további rendzavarás, esetleges tömegverekedés megelõzésére a Kemecsei Rendõrõrs és a Nyíregyházi Rendõrkapitányság egyenruhásai is kivonultak a helyszínre. Fokozott ellenõrzés keretében, közbiztonságra veszélyes eszközöket keresve átvizsgálták az érkezõk és áthaladók ruházatát és autóit. Három gépkocsiban találtak ilyen eszközöket: lefoglaltak két teleszkópos vasrudat („viperát”), egy gumibotot, egy kést, egy vasláncot és két gáz-riasztó pisztolyt. Az egyik jármûbõl elõkerült két éles lõszer is.

Az autót vezetõ 22 éves rakamazi fiatalember lakásában halaszthatatlan nyomozati cselekményként házkutatást tartottak, melynek során további kb. 80 lõszert találtak, ezeket szakértõi vizsgálat alá vetik. A fiatalembert lõszerrel visszaélés megalapozott gyanújával a Nyíregyházi Rendõrkapitányság õrizetbe vette, a többi közbiztonságra veszélyes eszköz birtoklóival szemben szabálysértési eljárás indult.

A kocsmai verekedés ügyében a Kemecsei Rendõrõrs garázdaság vétsége miatt indított eljárást.

– Fülöp Gergely r. százados, szóvivõ, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendõr-fõkapitányság

12:05: A megfelelő számban kivonuló rendőrök mindkét társaságot igazoltatták, ugyanis eddigra a kocsmáros barátai visszatértek azért, hogy zárt körben ünnepeljenek. A Nyíregyházi Rendőrkapitányság Kemecsei Őrse a kocsmai verekedés ügyében garázdaság vétsége miatt kezdeményezett eljárást.

Az igazoltatások során több önbiztonságra veszélyes eszköz (vipera, gázfegyverek) került elő. Ezeket a rendőrség lefoglalta, tulajdonosaik ellen eljárást indított.

Az egyik autóban két darab éles lőszert találtak a rendőrök a ruházat átkutatása során. Tulajdonosa ellen lőfegyverrel való visszaélés miatt eljárás indult, ezzel együtt házkutatást tartottak a 22 éves rakamazi fiatalembernél. Ennek során további 79 éles lőszert találtak. A rendőrség ezeket is lefoglalta. – tájékoztatta olvasóinkat Fülöp Gergely százados, rendőrségi szóvívő.

10:32: A középen lévő rendőrök elválasztották egymástól a feleket, akik fajgyűlölő kocsmárosról és a kocsmában verekedést kezdő 16 éves ki nem szolgált roma fiúról beszéltek.

Egy csapat fiatal állt a vasmegyeri kisebbségi önkormányzati iroda épülete közelében, és egymásnak mesélték, szerintük mi történt, miért kell más településekről hívni a szimpatizánsokat. Elmondásuk szerint a helyi kocsmáros rájuk hívta a gárdistákat, mert megriadt, amikor csúnyán megvert egy 16 éves fiút, akinek az volt a bűne, hogy italt mert kérni. Amikor nem kapott, békésen távozni akart, de a kocsmáros leütötte, ráült, és amikor a fiú eszméletét vesztette, hívta a rendőröket a magára zárt kocsmából. Utána érkeztek az idegen autókkal a gárdisták.

A kocsma mellett valóban álldogált egy hasonló létszámú vegyes ruházatú csoport. A földön két ásványvizes üveg társaságában egy kóla volt, aki inni akart ebből húzott, bár a hidegben inkább csak beszélgettek.

Elmondták, hogy egy részük valóban tagja a magyar gárdának is, de most a kocsmáros barátaiként érkeztek, mert a kocsmárost megtámadták, életveszélyesen megfenyegették. Külön nem akartak nyilatkozni, de szerintük kettős szorításban dolgozik a kocsmáros, ugyanis ha törvény ellenesen kiszolgálja a fiatalkorú vendéget, akkor a hatósággal gyűlhet meg a baja, ha nem, akkor a „vendég” támad rá.

Gézának az ütéstől eltört az orra, elvitte a mentő, utána már jogos felindultságában ő is ütött, és aki ismeri, tudja, hogy az amúgy béketűrő két méteres több mint száz kilós ember meg tudja védeni magát.

Amíg a lassan leereszkedő ködben egymással szemezget 80-100 méteres távolságból a két tábor, a helyi kisebbségi önkormányzat elnöke Horváth József is elmondja neki mi fáj ebben a dologban.

Lassan a gyermekeink nem mehetnek szórakozni, mert a gárdisták egy része itt le fel autózva rettegésben tartja őket, én félek a gyermekemet elengedni. Micsoda dolog az, hogy itt vagyunk polgárőrök, a rendőrség nem kér a mi segítségünkből, miközben a gárdisták ott vannak a kocsma előtt.

Eközben a sűrű köd takarásában a kocsmáros barátai már elmentek, a túloldalon a másik tábor tagjai nem látják, hogy hiába fáznak, itt nem lesz balhé. Ehelyett a rendőrök száma gyarapszik és igazoltatás után haza küldenek mindenkit.

Hazatérve Fehér Géza kocsmáros is elmondja hogy történt a verekedés

– Bejött két (15 éves vendéglátós gyakorlat alapján fiatalkorúnak tűnő) fiatal, és szeszesitalt kértek, amit megtagadta, kértem mutassanak igazolványt, hogy elmúltak 18 évesek. Egyikük azt mondta, hogy a kocsma előtt álló nagybátyjának lesz, mire kértem, hogy fáradjon be őt kiszolgálom. Erre ahogy kiléptem a pult mögül egyikük oldalról váratlanul orrba vert, a röntgen szerint elrepedt az orrom. A másik a fülembe fejelt. Sok éve dolgozok az éjszakában, előtte diszkóban, most kocsmában, engem soha nem ütöttek sem elölről sem hátulról, nagyon bánt, hogy ilyen atrocitás ért. Most mit mondjak vagyok egy mázsa ötven kiló, megtámadott két hetven kilós ember, egyiket is másikat is ellöktem, de hát saját kocsmámban csak megvédhetem magam?

– Pusztai Sándor –
hirdetés