Új bírósági honlap hétvégétől az interneten

Tarthatatlan, hogy az átlag magyar állampolgár többet tud az Egyesült Államok igazságszolgáltatásáról, mint a magyar bíróságok működéséről – mondta keddi sajtótájékoztatóján Lominczi Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke.

A főbíró bejelentette, hogy a hétvégétől elindul az interneten az új központi bírósági honlap. Ennek egyik feladata az lesz, hogy a közvéleményt megismertesse a bíróságok munkájával.

A www.birosag.hu címen elérhető weboldal közérthetően elmagyarázza, hogyan működik a magyar bírósági rendszer, melyek a bíróságok feladatai, mi a különbség a polgári- és a büntetőperek között, illetve hogyan kerülhetnek az állampolgárok kapcsolatba a bíróságokkal. Az internetes portálon minden bíró neve és beosztása megtalálható lesz, valamint letölthető nyomtatványok könnyítik meg a jogkeresők dolgát. Emellett tájékoztat majd a weboldal a többi között az uniós jogi kérdésekről és a szeptemberben induló Magyar Bíróképző Akadémiáról is. A tervek szerint a honlapon jövőre közzé teszik a Legfelsőbb Bíróság és az ítélőtáblák valamennyi ítéletének szövegét is.

Lomniczi Zoltán elmondta azt is a középiskolásoknak hamarosan igazságügyi tanulmányi versenyt hirdetnek, a tanárok munkáját igazságügyi óravázlatokkal segítik.
hirdetés