Új Hidasnémeti rekord

Új Hidasnémeti rekord
Bár 19 centit apadt, kedden még mindig a 2004-es rekordmagasságon volt Hidasnémetinél a Hernád vízszintje.

434 centiméteren tetőzött a Hernád Hidasnémetinél a hétfő esti órákban – mondja Temesvári Lajosné, aki egyszerre két minőségében is nézi nap mint nap a Hernád vízállását.

– Egyrészt itt lakunk a 2005-ben épült gát mellett, ezért természetes, hogy figyelem a folyót, másrészt pedig másodállásban én adom a vízállásjelentést naponta többször a miskolci központnak. Általában ilyenkor, június elején mínusz ötvenen, néha mínusz százon szokott állni a Hernád. Hétfőn olyan ütemben jött fel a folyó, hogy egy órakor még csak 415 centi volt a magasság – ez volt a két ével ezelőtti rekord -, délután háromkor már 434 centin állt. Szerencsére ez volt a tetőzés, mert estig ezen tartotta magát a folyó, onnantól lassanként apad.

Erősíteni kell

– Meg kell majd erősítenünk a gátat – mondja Becse Csaba, Hidasnémeti polgármestere. – A körgát – amit a nyolcvanas években építettek -, most is tartja magát, csak a zsilipnél kell szivattyúzni harmadik napja. Két évvel ezelőtt a nagy áradásnál ötmillió forintra pályáztunk, annyiból lehetett volna megcsinálni a három házat védő két gátat. Csak a felét kaptuk meg, igyekleztünk ebből mind a két gátat kigazdálkodni. A tavaly épített két kis töltés azonban nem tudott megerősödni, hiszen tavaly is hatszor áradt a Hernád, idén meg másodszor. Most fóliával letakarták, hogy ne bontsa szét a folyó, de ez nem lehet végleges megoldás.

BG
hirdetés