Új otthont kap a központi ügyelet

Kemecse – Megújult az elmúlt hónapokban Kemecsén az egészségügyi központ.

Az önkormányzat a beruházásra a megyei területfejlesztési tanács –TEKISZ támogatásaként elnyert 21 millió 100 ezer Ft-ot, valamint saját erőként hozzátett 5 milló 580 ezer Ft-ot.

Az egészségügyi központ felújításának a célja az volt, hogy az energiaveszteség csökkentésének érdekében a külső homlokzatot szigeteljék, a nyílászárókat és a tetőhéjazatot cseréljék.  Az akadálymentesítést is elvégezték az intézmény külső-belső környezetében, továbbá cserélték az átjáró ajtókat, s alakítottak ki WC-t mozgás korlátozottak számára is. Készült külső akadálymentes rámpa is a szabályoknak megfelelően. A felőjítás során kicserélték még az ereszcsatornát, továbbá megőjultak a vizesblokkok. A gázkazánok cseréjével az intézmény fűtésrendszere is korszerűsödött.

A mentőállomás mellett a központi ügyelet számára új épület készült, amelyhez az Egészségügyi Minisztérium 7 millió forint támogatást adott. Megyei támogatást nem sikerült szerezni, azonban az önkormányzat fontosnak érezte, hogy az ügyelethez tartozó négy település – Tiszarád, Beszterec, Vasmegyer és Kemecse – lakói a XXI. századnak megfelelú sürgősségi egészségügyi ellátásban részesüljenek, ezért a Magyar Fejlesztési Bank Önkormányzati fejlesztési hitel programja keretében felvett 29 millió 481 ezer forintot, míg saját erőként még hozzá tett 2 millió 419 ezer forintot. Az építkezéssel megvalósult a központi ügyelet főépületének elkészítése, belső út és parkoló építése, gépkocsitároló-építése, valamint készült külső térvilágítás is.

A meglévő ügyeleti helyiségből az új központi ügyelet építésével egy magasabb színvonalú ellátással a mentőállomás szomszédságában láthatják el a térségi feladatokat a szakemberek. Az egészségügyi központ és a központi ügyelet avatási ünnepségét szerdán rendezik meg.

– M. Magyar László –
hirdetés