Új otthont kaptak a máriapócsi óvodások

Új otthont kaptak a máriapócsi óvodások
Új óvodát avattak pénteken Máriapócson. A korábbi épület ugyanis egyházi ingatlanra épült, s egy rendszerváltás utáni jogszabály szerint azt vissza kellett szolgáltatni eredeti tulajdonosának, a Szent Bazil rendnek.

Az önkormányzat kárpótlásként kapott 90 millió forintot, és azt saját erővel, illetve hitellel kiegészítve 120 millió forintos beruházással elkészült az új óvoda, amely a város arculatának egyik meghatározó épülete lehet.

Az esős időjárás miatt az általános iskola tornaterme adott otthont az átadási ünnepségnek. (Az óvoda egyébként az iskola melletti telken épület meg, s a tervek szerint össze is nyitják majd a két intézmény.)

A vendégeket Hajdu Mihályné óvodavezető köszöntötte. Történeti áttekintésében utalt Brunszvik Terézre, aki Magyarországon létrehozta az első kisdedóvót. Felidézte az 1952-es esztendőt is, Máriapócson ugyanis akkor indult az első óvodai csoport. A gyermekintézmény vezetője szólt még arról is, hogy a pedagógiai programjuk szerint fontosnak tartják a hagyományok ápolását, megemlékeznek a jeles napokról, azonban új hagyományokat is teremtenek. Az egyik ilyen új kezdeményezés az erdei tábor.

Kiemelte még azt, hogy az új óvoda megvalósulása széles társadalmi összefogásnak köszönhető. Hajdu Mihályné végül egy ajándékkal köszönte meg Nagy György polgármesternek, hogy oly nagyon szívén viselte az óvoda építését, s mindent elkövetett a megvalósulásáért.

Nagy György polgármester is történelmi visszapillantással kezdte beszédét. Mint elmondta, 2002-ben 150 millió forintos hiánnyal kezdte a várost vezetni az új képviselő-testület. Az APEH követelt vissza jogosulatlanul felvett milliókat, a termálvíz fúrásának 50 millió forint költségét is ki kellett fizetni, s az idősek otthonának befejezéséhez is kellettek még forintok.

Az önkormányzat ebben a csődhelyzetben csökkentette a kiadásokat, fokozta a gazdálkodás hatékonyságát, új megállapodást kötött a hitelezőkkel, rendezték a vitás ügyet az APEH-hel. Az önkormányzat visszanyerte hitelképességét. Fejlesztésbe kezdtek, hogy visszaszerezzék Máriapócs rangját, hogy a város méltó otthona legyen a nemzetközi zarándokhelynek, a nemzeti szentélynek.

Nagy György polgármester a kiemelkedő munkát végzett máriapócsiaknak elismeréseket is átadott. A Máriapócsért emlékérmet vehette át Bukta Mihály, Kulánda Mihály, Oszlovszki Jószefné. Önkormányzati elsimerést kapott Ács Sándor, Iváncsik István, Lőrincz PÉter, ifj. Tamás László. Tóth Jánosné. A Máriapócsi óvodásokért emlékérmet kapta Kulánda Ferenc és Szabó Zsolt.

Az óvoda kicsinyei műsorral kedveskedtek a vendégeknek. Volt többek között szavalat, néptánc, gyermekjáták, pompom-tánc.

Gyönyörű hangjával elbűvölte a jelenlévőket a Nyíradonyból érkezett Bordásné Kedves Irén, aki egyébként ópályi származású.

A műsor után Veresné dr. Szabó Éva országgyűlési képviselő Veres János jókívánságait tolmácsolta, ugyanis a pénzügyminiszternek a kormányzati politika miatt a fővárosban kellett maradnia. Szólt arról a képviselő, hogy az épület önmagáért beszél, hiszen szép és modern.

A társadalmi összefogással olyan érték született, amelyre nemcsak a város, hanem a térség is büszke lehet. Utalt arra is, hogy az állam, az egyház és az önkormányzat összefogásával nagyszerű eredmény született. Köszöntője végén a három óvodai csoportnak egy-egy ajándékot adott át Veresné dr. Szabó Éva.

Köszöntötte a vendégeket és az új óvodát dr. Keresztes Szilárd megyés püspök is. Olyan személyes élményeket idézett fel, amikor gyermekekkel találkozott.

A történetek tanulságaként azt hangoztatta, hogy az igazi emberi életet a felnőttektől tanulják meg a gyermekek. A gyermekek rajtunk keresztül tanulják meg, mit jelent jónak lenni.

Ezt követően az ünnepség az óvodában folytatódott, ahol a szalag átvágása után az új épületet megszentelte dr. Keresztes Szilárd megyés püspök és Pásztor Károly pápai prelátus. A vendégek megtekinthették az óvodai helyiségeket, majd az óvoda emeleti  galériájában egy könyvbemutatónak lehettek részesei. Nagy György polgármester bemutatta ugyanis Korcsogné Szkiba Éva és Komiszár János festőművész „Őrangyal” című verses kötetét.

– M. Magyar László –
hirdetés