Új szabályozás a regionális különbségek csökkentésére

Elsősorban az internet-hozzáférésben mutatkozó regionális különbségeket szeretné csökkenteni az a határozat, amelyet csütörtökön adott ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) az ADSL-szolgáltatás szabályozására.

A határozat az öt magyarországi internet-szolgáltatónál írja elő az országos hozzáférési lehetőség megteremtését, és ösztönzi a szolgáltatókat arra is, hogy csökkentsék előfizetési díjaikat.

Az NHH kiskereskedelmi árakon alapuló nagykereskedelmi árszabályozást vezet be csütörtöktől.

Ez azt jelenti, hogy 15 és 30 százalék között megszabja az árrést a szolgáltatók kiskereskedelmi és a nagykereskedelmi ára között.

A határozat célja, hogy javítsa a szolgáltatók közötti verseny feltételeit, és lehetővé tegye a kiskereskedelmi árak további csökkenését, valamint új piaci szolgáltatók megjelenését.

Az elmúlt 4 év alatt csaknem a felére csökkent a két legnagyobb magyarországi internetszolgáltatónál a kiskereskedelmi ár.

 Ennek köszönhetően már van olyan szolgáltató, amelyik 5 ezer forint körüli alapáron adja legegyszerűbb előfizetési csomagját – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján az NHH elnöke.

Pataki Dániel közölte, az országban jelenleg DSL vagy kábel segítségével 85 százalékos az internet lefedettség.

 Az árakat tekintve a regionális különbségek azonban még elég nagyok, van olyan szolgáltató is, amelyiknél az úgynevezett tantuszár – tehát a legalacsonyabb árú 1 megás ADSL-hozzáférés -12 ezer forint körül van.

Ez jelentős különbség összehasonlítva egy másik szolgáltató 5 ezer forint körüli árával.

A határozat célja, hogy csökkenjenek a regionális különbségek, vagyis az előfizetők az ország különböző területein tudjanak válogatni a szolgáltatók között.

Az NHH határozata a Magyar Telekom Rt.-t, az Invitel Rt.-t, a Hungarotelt, az Emitelt és a Monortelt érinti.

A legnagyobb mértékű árcsökkentés a legnagyobb szolgáltatónál, a Magyar Telekom Rt.-nél következett be az elmúlt években.

A cég az internet-szolgáltatás csaknem 60 százalékát adja. Az Invitel Csongrád megyében, Vác, Szentendre, Jászberény és Dunaújváros körzetében, az Emitel Bács-Kiskun megyében, a Hungarotel Sárvár és Pápa, valamint Salgótarján környékén, a Monortel pedig Monor térségében ad internet-szolgáltatást.
hirdetés