Jövő nyáron jön a "BuBi" közbringa rendszer Budapesten

“BuBi”-nak nevezték el a jövőre startoló budapesti közbringa rendszert. A nyugat-európai országokban már sikerrel működő, kölcsönözhető kerékpár hálózatot elsőként hazánkban valósítják meg uniós támogatással; a főváros 160 milliós önrészéhez az EU összesen 900 millió forintot tesz hozzá.

A nettó 1,06 milliárd forintos beruházást a Fővárosi Önkormányzat cége, a Parking Kft. valósítja meg. A kerékpáros kölcsönző rendszert várhatóan jövő nyárra építik ki. Első körben a Margit híd és a Petőfi híd közötti területet fedi le: a pesti oldalon a Nagykörút – Városliget – Újpesti rakpart, a budai oldalon a Széna tér – Margit körút – Duna part és a Pázmány Péter sétány által határolt, összesen 12,75 négyzetkilométernyi területen.

Az első félóra ingyenes

Jövő nyárra összesen 74 gyűjtőállomás – Pesten 58, Budán 15, a Margitszigeten pedig 1 – épül ki, 1011 kölcsönözhető biciklivel. A gyűjtőpontok átlagosan fél kilométerre lesznek egymástól és körülbelül 20 kerékpárt lehet egy-egy helyen igénybe venni. A regisztrációt követően a kerékpárokat bárki használhatja.

A regisztrációs díjat a tervek szerint le lehet majd tekerni a bicajokkal. A tervezett díjrendszer elsősorban a rövid idejű és rövid távolságú utazásokkal számol, s erre ösztönöz. Ennek megfelelően a használat első fél órája ingyenes lesz, a következő fél óra egy BKV jegy árának, minden további fél óra pedig 2 BKV jegy árának megfelelő összegbe kerül majd.

Ami a névválasztást illeti, a befutó BuBi összesen 9637 szavazatot kapott. A második a Bico lett 9515 vokssal; a Kerékbár 7351, a Cimbike 6051, a Bérbi 5854 szavazatot szerzett. A győztes név beküldője egy extra kerékpárt kapott jutalmul, négy társa bicajos kiegészítőkkel lett gazdagabb, s valamennyien ingyenes regisztrációhoz jutnak az első évben.

– Független Hírügynökség –
hirdetés