Újabb kampány indult a vásárlók megtartásáért

Egyelőre megbecsülni sem lehet, mekkora károkat okoz a baromfiiparban, hogy újra megjelent a madárinfluenza Magyarországon.

Akkora visszaesésre nem kell számítani, mint tavaly októberben, de nyilván csökken a kereslet, kevesebb baromfitermék fogy majd.

Közben a Baromfi Terméktanács (BT) újabb tájékoztató kampányba kezdett, hogy minél kevesebb vásárlót veszítsen az ágazat a madárinfluenza miatt. mondta Takács László, a BT igazgatója az országos főállatorvos-helyettes pénteki bejelentése után.

Bognár Lajos pénteken megerősítette, hogy madárinfluenzában pusztult el több tucat liba egy telepen a Kiskunmajsához tartozó Bodogláron, ezért elrendelték a teljes állomány, vagyis 3 ezer szárnyas kényszervágását.

Jövő szerda estig még körülbelül 300 ezer szárnyast ölnek le a telep egy kilométeres körzetében.

A fertőzés miatt 3 kilométeres védő- és 10 kilométeres megfigyelési zónát állítottak fel, szállítási korlátozást is elrendeltek.

A Baromfi Terméktanács igazgatója a Független Hírügynökség kérdésére elmondta: a fertőzés híre nem lepte meg, már sokkal korábban, a madárvonulás idején számítottak rá.

A terméktanács a napokban indított újabb népszerűsítő kampányt a baromfitermékekről, és akkor még nem gondolták, hogy a kór ilyen gyorsan újra megjelenik.

Emiatt lehet, hogy a kampányt később átalakítják, attól függően, mennyire esik vissza itthon a baromfihús-fogyasztás.

A tét nagy, hisz a baromfi ágazat a hazai húsfogyasztás felét adja, és az export is jelentős – tette hozzá.

A mostani egyébként a harmadik nagyobb népszerűsítő kampány, az elsőt tavaly novemberben indította a terméktanács, annak 200 milliós költségét még saját zsebből finanszírozták, 20 millió forintos állami hozzájárulással.

A mostani kampány is bruttó 200 millióba kerül, de teljes egészében az állam finanszírozza már.

 A népszerűsítés év végig tart, egyebek mellett tévé-, rádió- és újsághirdetésekben mondják majd el, hogy az ellenőrzött magyar baromfihúst nyugodtan lehet fogyasztani.

A kampány egyik arca továbbra is Benke László mesterszakács lesz, de mostantól feltűnik mellette egy fiatal színész, Tóth Roland is – mondta a Független Hírügynökségnek Matkó István, a kampány irányítója.

Az ellenőrzött magyar baromfitermékeket ezután is a “jómagyarbaromfi” védjeggyel jelölik meg.

Ha egy terméken rajta van a kerek címke, akkor azt nyugodtan lehet fogyasztani, teljesen veszélytelen.
hirdetés