Újabb készültség az áradás miatt

Újabb készültség az áradás miatt

Az elmúlt nap folyamán a külföldi vízgyűjtőkön nem hullott számottevő csapadék, de a hóolvadásból továbbra is jelentős vízmennyiség jut a folyókba. &nbspÁrad a Bodrog 2006.03.30.&nbspBocsi útlezárás az áradások miatt 2006.03.31.&nbspA Bodrog partján élok még nem félnek 2006.03.31.&nbspvideo

 A külföldi vízfolyások fölső szakaszán nagyrészt apadó jellegűek a vízállások, ugyanakkor a Hernád és a Bodrog határhoz közeli alsó szakaszain továbbra is az áradás a jellemző.

Az ÉKÖVIZIG tájékoztatása szerint a Sajó felső szakaszán lassan apad, de továbbra is I. fokú készültségi szint fölöttiek a vízállások. A folyó a tegnapi nap folyamán délelőtt 10 órakor tetőzött a Sajópüspöki mértékadó vízmércén 245 cm-es vízállással. A Hernádon az áradó jellegű vízállások miatt tegnap 18 órától III. fokúra növelte az igazgatóság a készültséget a folyó teljes magyarországi szakasza mentén.

Hidasnémetinél továbbra is árad a folyó a tetőzés a mai napon (a délutáni órákban) 360 + – 20 cm-es vízállással várható. A folyó alsó szakaszán további méteres nagyságrendű vízszintemelkedésre lehet számítani. Gesztelynél a várható tetőzés időpontját és értékét az árhullám tartóssága befolyásolhatja. Minderről dr. Pados Imre, igazgató számolt be közleményében. 

Árvízvédelmi védvonal 

A Hernád folyó mentén összefüggő árvízvédelmi védvonal nem épült ki, a nyílt ártéri területeken található települések bevédésére (Tornyosnémeti, Hidasnémeti, Gibárt, Kiskinizs, Hernádszentandrás, Halmaj, Ináncs, Ócsanálos, Gesztely, Bőcs) községi körtöltések épültek, amelyeken a vízkár-elhárítási tevékenység a helyi önkormányzatok feladata. Felsődobsza, Nagykinizs, Hernádkércs, Szentistvánbaksa települések védelmére nem épült, míg Bőcs község védelmére csak részlegesen épült ki a körtöltés, ezért ezen települések mély fekvésű szélterületeit a levonuló árhullám veszélyeztetheti.

A hullámtéri, illetve nyílt ártéri területeken átvezető közutak mély vonulatait a levonuló árhullám elöntheti, azokon a közlekedést várhatóan ideiglenesen szüneteltetni kell az alábbi településeket összekötő közutakon: Novajidrány-Vizsoly, Ináncs-Hernádszentandrás-Pere, Halmaj-Kiskinizs-Hernádkércs, Sajólád-Bőcs, Köröm-Girincs, Sajóörös-Kesznyéten. 

A Bodrogon a Felsőberecki mértékadó vízmércén ma reggel 6 órakor észlelt 707 cm-es áradó vízállásra tekintettel 8 órától elrendelték a III. fokú készültséget a folyó teljes szakasza mentén. A hét végén és a jövő hét elején további áradás várható, amelynek mértéke a fölső szakaszon előreláthatólag 40-50 cm, az alsó Tokajhoz közeli szakaszon 1-1,5 m.

Megtudtuk továbbá: a Tisza teljes folyószakaszon folytatódik az áradás, a jövő hét elejére Tokaj fölött II. fokú, míg alatta a III. fokú szinteket meghaladó vízállások várhatóak.

Az elmúlt nap folyamán 12 órakor a Bodrogközi Tisza fölső szakaszán is I. fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el az ÉKÖVÍZIG, így a kezelésben lévő folyószakasz jobb partján található 6 védvonalszakasz mentén mindenhol I. fokú készültség van érvényben. 

Készültségi fokok

I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben 8 árvízvédelmi szakaszon:

  • A Tiszán Újlőrincfalva – Zemplénagárd között 6 védelmi szakaszon.
  • A Sajó menti 2 árvízvédelmi szakaszon.

II. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben 1 árvízvédelmi szakaszon:

  • A Takta folyó menti 1 árvízvédelmi szakasz teljes hosszán.

III. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben 4 árvízvédelmi szakaszon:

  • A Hernád menti 2 árvízvédelmi szakasz teljes hosszán.
  • A Bodrog folyó jobb és bal partján 2 árvízvédelmi szakaszon.

A készültségben lévő árvízvédelmi szakaszok összes hossza 458 km, ebből III. fokú készültség 130 km, II. fokú 43 km, míg I fokú készültség 285 km hosszúságban van. Az árvízvédekezésben 203 fő vett részt az elmúlt 24 órában

Kapcsolódó cikkek:
Vízátfolyásos útszakaszok megyénkben
Folyamatosan emelkedik a Hernád vízszintje
Harmadfokú készültség a Bodrogon
Hernádszentandrás és Pere között lezárták az utat
hirdetés