Újabb letartóztatások Minszkben

Az elsők között üdvözölte újraválasztása alkalmából Alekszandr Lukasenkót Vlagyimir Putyin. Miközben az egykori Szovjetunió utódállamaiból százával érkeznek civil szervezetek üdvözlő táviratai az elnöki hivatalba, Minszkben keddre virradó éjszaka újabb harminc ellenzéki aktivistát tartóztattak le.

Hétfő este helyi idő szerint hétkor kezdődött az ellenzék közös tüntetése az Oktyabrjszk téren, ahol mintegy tízezer ember jelent meg. Alekszandr Milinkevics felszólította híveit, ne hagyják el a teret addig, amig el nem érik céljukat, az új elnökválasztás kiírását júliusban.

Éjfélre a hőmérséklet mínusz tíz fok alá süllyedt, a végsőkig kitartó csoport létszáma mintegy ötszáz főre csökkent. A tüntetők gyűrűjében felállítottak néhány sátrat, melyek száma reggelre 15-re gyarapodott. Hajnalban a tüntetők többször kérték a nemzetközi sajtó képviselőit, ne hagyják el a teret, máskülönben a tér körül elhelyezett belügyi erők felszámolják a tüntetést, és minden résztvevőt letartóztatnak.

A civil ruhás rendőrök így is letartóztattak két embert a téren, akik élelmet szállítottak oda. Kedd reggeltől a rendőrök ellenőrzik a térre érkezők táskáit, és akik élelmet vagy forró teát szállítanak, letartóztatásra számíthatnak.

Az éjszaka folyamán nemhivatalos források szerint további harninc embert tartóztattak le, többek között Alekszandr Lebegykót, az Egyesült Polgári Párt elnökét és a Kommunista Párt teljes felső vezetését.
hirdetés