Újabb szennyezés a nagybányai bányából

Újabb szennyezés a nagybányai bányából
Újabb szennyeződés jutott egy patakba abból a romániai aranybányából, amely a hat évvel ezelőtti tiszai ciánszennyezést is okozta. A román szakemberek azt állítják, hogy a mostani szennyezés nem jut el a Tiszáig. A román környezetvédelmi hatóságok a közelmúltban úgy döntöttek, bezárják a nagybányai aranybányát.

A romániai Nagybányán történt az újabb szennyeződés. Péntek hajnalban egy elromlott szivattyú miatt került szennyező folyadék a közeli Csiszla patakba. Az elmúlt időszakban a téli mínuszokban szétfagyott csövekből folyamatosan szivárog a szennyezőanyag a bánya területén.

A román környezetvédelmi hatóságok az ország tervezett uniós csatlakozása miatt több korszerűtlen bányát bezáratnak, köztük – mint ahogy nemrég bejelentették – a nagybányait is. A környezetvédők attól tartanak, hogy mivel hatóságok a bezárt bányák közelében tárolt, mérgező meddők kezeléséről, végleges elhelyezéséről nem döntöttek, azok bármikor újra katasztrófát okozhatnak.

Az újabb szennyeződésről a Környezetvédelmi Minisztériumot politikai államtitkára az RTL Híradójánknak azt mondta, hogy csak kedden nyilatkozik. Gombos András csupán annyit közölt telefonon, hogy tudomása szerint a közelmúltban a román hatóságok felmondták a hat évvel ezelőtti tiszai ciánszennyezést okozó ausztrál bányavállalat működési engedélyét.

2000. február elején érte el a Tisza magyarországi szakaszát az a több mint 100 ezer köbméter ciánvegyület, amely a Szamos és a Tisza élővilágában komoly károkat okozott. A ciánnal szennyezett folyókban több ezer tonna hal pusztult el. A környezeti katasztrófát az okozta, hogy a nagybányai aranybánya közelében tárolt szennyezett, folyékony meddőt körülvevő gát átszakadt, és a kiömlő ciános szennyeződés eljutott a Szamosba és a Tiszába. A magyar kormány 29 milliárd forint kártérítést követel a nagybányai Transgold cégtől, egyelőre hiába. A per ötödik éve tart.
hirdetés