Január 19-től új korhatárok a jogosítvány-szerzésben

Január 19-től új korhatárok a jogosítvány-szerzésben
Január 19-től a B-kategória kivételével minden kategóriában emelkedik a jogosítványszerzés korhatára. A most életbelépő kormányrendelet szerint jelentősen megemelkedik az első jogosítványszerzés legalacsonyabb korhatára.

A B-kategóriás személygépkocsi vezetésére jogosító irat kapcsán nem változik a minimálisan betöltendő évek száma, azonban a népszerű motorkerékpár kategóriákban jelentősen. Megszűnik az M, azaz a segédmotor kategória, helyét az AM váltja le, amelyet az eddigi 14 év helyett 16 éves kortól lehet megszerezni. Megszűnik az A korlátozott kategória is, igaz csak nevében, funkcióját az A2 veszi át (maximum 25 kW teljesítményű motorkerékpárok vezethetősége). Több ponton is változnak a jogosítványszerzés feltételei, fontos módosítás, hogy A-kategóriás járműre (korlátozás nélküli motorkerékpár) január 19-től csak a 24. életévét betöltők szerezhetnek jogosítványt.

Mint említettük a B kategória esetén nincs korhatárváltozás, így van ez a C1 kategóriánál (kisteherautó) is. A C-kategória esetén viszont ismét nőtt a minimális korhatár, 18-ról 21 éves korra. Szintén emelkedett a D és a D1 kategória legkorábbi jogosítványszerzésének korhatára, amely az eddigi 21 évről 24-re nőtt.

A kormányrendelet az uniós normákhoz igazítja a magyar eljárási rendet, de a módosítás okai között szerepel a balesetmegelőzés is.

hirdetés