Járásbírósági székház Kisvárdán

Akt.:
A Városi Bíróság épülete ma
A Városi Bíróság épülete ma - © Fotó: a szerző
Kisvárda – A harmincas években, 79 évvel ezelőtt Kisvárda az egyik legnagyobb építkezése a járásbíróság épületének létrehozása volt. Az Iparügyi Minisztérium 1937. augusztus elején írta ki a kivitelezésre vonatkozó zártkörű pályázatot, s már október első napjaiban megkezdődött az igazságügyi palota építkezése.

Az építkezés története – munka a helyi vállalkozóknak

A bíróság épületét 1937–ben Hoepner Guidó építőmérnök tervezte. Az összmunkákra öt ajánlat volt, közülük a közösen pályázó Kozma Gyula, Szabó Gyula és Vécsi Lajos kisvárdai építőmesterek nyerték el a kb. 90.000 pengőt jelentő munkákat. A szintén helybeli Szilágyi István ácsmester 15.000, Kertész Sándor mázolómester 2.600 pengős megbízást kapott. Mint a korábbi állami munkák, ez is egy csöpp gyógyír volt a helyi munkavállalóknak.

Október elején, a helyszínen járt Hoepner Guidó építőmérnök, felsőházi tag, a járásbíróság tervezője, és az Ipari Minisztérium egy képviselője. Már október első napjaiban megkezdődött az igazságügyi palota építkezése a földmunkálatok megindulásával. Október 9–én kint járt az építkezés helyszínén a kiküldött bizottság, amely a szükséges szemlét megejtette s így most már teljes erővel folyhat a munka minden vonalon. Az építkezésen 45 embert foglalkoztattak a vállalkozók. A megkezdett munka 1938 júniusában fejeződött be s már júliusban megtörtént az új épületbe való átköltözést követően a bírósági munka.

Őrizve a történelmi hűséget

Immár közel nyolcvan éve folyik az igazságszolgáltatás munkája az épületben, jelenleg, mint Városi Bíróság névvel. Az épület tetején –a homlokzatán– egy rég elveszetnek hitt magyar címer látható. (1919 végén a Horthy–féle Magyar Királyság címere a korábbi kiscímer lett, két oldalt a címert tartó angyalokkal kiegészítve. 1938–tól, a visszacsatolásoktól kezdődően újra az 1915–ös középcímert használták hivatalosan. ) Az átadáskor a homlokzaton elhelyezett magyar koronás címert két angyal tartó alkotás 1945–ig díszítette a bíróság épületét. A homlokzatról lekerült címert, értő és féltő kezek elásták. Sokáig azt sem tudták, hogy hol van, mert mindenki azt hitte, hogy a második világháború alatt megsemmisült. A nyolcvanas években már egyszer kiásták. Az emberek munkáját akkor még nem kísérte megértés. 1991 szeptemberében a bíróság kertjében végzett ásások során találtak rá az évtizedeken eltűntnek, megsemmisültnek hitt címerre. Az önkormányzat vezetése ekkor kísérletet tett a címer történetének felkutatására. A város polgárainak közéleti lapjában, a Kisvárda 1991. szeptemberi számában, felhívást tettek közé, hogy „Ki tud többet róla?” címmel. Keresvén azokat a személyeket, akik tudnak valamit történetéről. A keresés, az információszerzés nem járt sikerrel. A címer így visszakerült az eredeti helyére a bírósági épület homlokzatára.

Az épület ma is régi pompájában mutatja magát. Azzal a kis hibával, hogy már évek óta befejezetlen –50 %–ban kész– a homlokzatvakolatról a kőporozás vagy a díszítő vakolás hiányzik.

Az igazság háza homlokzatának végső befejezése méltó volna az épület történeti emlékének visszaállítására.

– Vincze Péter –
hirdetés