Jármiba is jutott a Bibliából

Az emléktáblát Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, Győrfiné Papp Judit, Jármi polgármestere és Fülöp István, a Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület elnöke avatta fel
Az emléktáblát Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, Győrfiné Papp Judit, Jármi polgármestere és Fülöp István, a Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület elnöke avatta fel - © Fotó: Szerző
Jármi – A kétszáz reprodukcióhoz 500 ezer ólombetűt és 300 ezer papírlapot használtak fel.

Az advent második vasárnapján megtartott istentiszteleten megteltek a jármi református templom padsorai. Varga Károly koltói nyugalmazott esperes hirdette az igét, aki szolgálatának fő mondanivalóját az ünnepi várakozás köré építette.

A reformáció egy közös örökség mindannyiunk számára.” Jakab István

Nincs mindenhol béke

– Jó volna, ha világ keresztény országaiban mindenhol békésen tudnának felkészülni a karácsonyra, de tudjuk, ez sajnos, nem így van – fogalmazott az esperes, aki a Bibliából idézett, amikor azt mondta: „Íme, az Isten báránya.” Szerinte ez a mondat önmagában is egy prédikáció, ami biztos, hogy eljut a szívekhez.

Varga Károly igehirdetése után Danuka Mihály kapott szót, aki Vizsolyból érkezett a vasárnap délelőtti istentiszteletre. A férfi kilenc éve kezdett bele egy hatalmas munkába, amely „gyümölcsének egy szeletét” át is adta a Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület elnökének, Fülöp Istvánnak.

– Kétszáz példányban sikerült az eredeti vizsolyi Bibliát reprodukálnunk, de nem ám a mostani nyomdai technikával, hanem a 16. századi technológiának megfelelően, azaz ólombetűkkel és korabeli papíron. Összesen 500 ezer ólombetűt és 300 ezer papírlapot használtunk fel ahhoz, hogy ezt a kétszáz példányt előállíthassuk. A kétszáz Bibliából egyet ma elhoztam ide, Jármiba azért, hogy az itt élők is megérthessék, mi is kezdődött el Vizsolyban 428 éve – fogalmazott Danuka Mihály.

A Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület részéről Kovács Lajos, aki egyben Nagyecsed polgármestere is, köszönte meg a gesztust, majd a szervezet elnöke, Fülöp István kiemelte: ezt az istentiszteletet egy kegyelmi ajándéknak tekinti.

Tiszta szívvel

– Mi sem megtisztelőbb annál, mintsem az, hogy itt, az Isten házában a reformáció 500. évfordulójának alkalmából beszélhetek. Ha tiszta szívvel fordulunk Krisztushoz, sok lehetetlennek tűnő dolog válik lehetővé. Ma felavatunk egy emléktáblát, melyet Bíró Lajos készített el az egyházközösség és a település számára. Ez is azt hirdeti, hogy mi, reformátusok itthon vagyunk Jármiban, ahogy Szatmárban, Magyarországon de a Kárpát-Medencében is – fogalmazott Fülöp István.

Győrfiné Papp Judit, Jármi polgármestere szerint az emléktábla és a Biblia-reprodukció is egy maradandó emlék lesz az itt élők számára.

Az igehirdetés és a köszöntő beszédek után a hívek és a vendégek meggyújtották a református templom előtt elhelyezett hatalmas adventi koszorún a második gyertyát, majd hivatalosan is felavatták a Bíró Lajos szobrászművész által készített emléktáblát.

KM-TG


Midenre hatással volt

– Az első szó a köszöneté, hogy itt lehetek – kezdte ünnepi beszédét Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke, aki Luther Márton 1517-es vitaindító dokumentumáról, az úgynevezett 95 tételről elmondta: a reformáció nem csak a teológiára volt nagy hatással, hanem szinte az összes akkori tudományágra.

– A reformáció egy közös örökség mindannyiunk számára. Ma is szüksége van Európának egy megújulásra, ez igaz lelki és politikai értelemben egyaránt – fogalmazott a vasárnapi istentiszteleten a politikus.
hirdetés