Jártak már ilyen (hó)cipőben

Pásztor András szerint a kukorica vetése későbbre tolódhat, de a feldolgozók rugalmasak lesznek
Pásztor András szerint a kukorica vetése későbbre tolódhat, de a feldolgozók rugalmasak lesznek - © Illusztráció: ÉKN-Archív
Szabolcs-Szatmár-Beregb – Egy gazda sem bánná, ha magunk mögött hagynánk a mínuszokat és valóban beköszönne a tavasz.

A mostani, klasszikus március közepi időjárásnak nem igazán nevezhető havas, fagyos, szeles napok a mezőgazdaságra is hatással vannak.

– Ezt még ki kell bírniuk a gyümölcsösöknek, az volna a nagyobb gond, ha a hőmérséklet tartósan mínusz tíz fok alá esne, de azért itt még nem járunk. Persze a tavaszi metszéssel még várnunk kell, hiszen jégpáncél borítja a fák ágait. Úgy vélem, „mezőgazdasági tragédiáról” abban az esetben beszélhetnénk, ha április végén, május elején csapnának le a mínuszok – fogalmazott Bölcskei György, aki főként almában „utazik”. Szerinte a Kecskemét környéki barackos gazdák azok, akik okkal vakarhatják most a fejüket, ott ugyanis még hidegebb volt, van, mint nálunk.

– Megyénkben inkább a februári közepi és végi mínusz húsz fok körüli hőmérséklet az, ami a csonthájasok, úgy mint a cseresznye, a barack és a meggy betakarításakor éreztetheti a negatív hatását. De hangsúlyozom, a mostani helyzetben tömeges elfagyásról, száz százalékos terméskiesésről nem beszélhetünk – vont gyorsmérleget a nagykállói gazdálkodó, aki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egyik megyei szakbizottságának is a tagja.

Bölcskei György hozzátette: ettől függetlenül egy gazda sem bánná, ha magunk mögött hagynánk a mínuszokat és valóban beköszönne a tavasz.

Tavaly már a borsót vetették

Hasonló véleményt fogalmazott meg Pásztor András is. A Timári Vetőmag és Szárító Kft. ügyvezetője úgy véli: bár a mostani időjárás márciusban nem túl gyakori, a megyei gazdák jártak már ilyen (hó)cipőben az elmúlt évek során.

– Tavaly ilyenkor már vetettük a borsót, erre most még jó pár napot várnunk kell, ahogy a kukoricával is. Ez azért okoz problémát, mert módosítani kell az előzetesen kalkulált felvásárlási és beszállítási időpontokat, bár a feldolgozóüzemek ebben a tekintetben eddig is rugalmasak voltak – mondta Pásztor András, aki szerint a tavaszi talajelőkészítő munkálatok is később kezdődhetnek el.

Az ügyvezető hozzátette: a kalászosokkal (őszi árpa, búza, tritikálé) nincs különösebb gond, olvadáskor ezt a mennyiségű csapadékot még el fogja tudni nyelni a föld, bár itt-ott nem elképzelhetetlen, hogy belvizes marad egy-egy szántó.

– A napraforgó vetése még odébb van, ám ebben az esetben sem vagyok borúlátó, ugyanis adott időjárási körülmények között akár 5-6 nap alatt is kiszikkadhat a föld – ütött meg pozitív hangot a Timári Vetőmag és Szárító Kft. ügyvezetője, aki nem titkolta el, hogy ő alapvetően egy optimista ember, s nincs ez most sem másképp.

TG

Címkék: , , ,hirdetés